Реклама / Ads
0| 4418 |07.05.2015 СВЯТ

Арести за протестиращи срещу Груевски

.
Постоянен арест за четирима души, участвали в масовите протести срещу режима на премиера на страната Никола Груевски, поиска македонската прокуратура.
 
В съобщението се казва, че "са получили информация от Министерството на вътрешните работи за четирима души, които са извършили престъпление срещу държавни служители, които си изпълняват задълженията", предаде БГНЕС. От прокуратурата веднага са поискали от съда в Скопие да приложи мярка "задържане под стража" на четиримата, които са на възраст между 26 и 40 години. От прокуратурата твърдят, че са известни още 9 лица, които са участвали в "нападения срещу полицията".

Във вторник пред сградата на правителството се събраха няколко хиляди души. Протестиращите поискаха оставката на Груевски и най-приближените му лица. Множеството се събра часове след като лидерът на опозицията Зоран Заев разкри, че режимът на Груевски през 2011 година е прикрил убийството на 21-годишния Мартин Нешковски от страна на полицай и в същото време са набедили обикновен охранител за смъртта на младежа.

Нешковски бе убит по време на празненствата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ след изборната победа през юни 2011 година в центъра на Скопие.
По време на протеста във вторник в Скопие се стигна до тежки сблъсъци с десетки ранени. Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат протестиращите.

Вчерашните протести пред сградата на парламента на Македония минаха относително мирно, съобщава Радио свободна Европа. Демонстрантите поискаха оставките на членовете на правителството за убийството на 21-годишният Мартин Нешковски през 2011 г. Някои от демонстрантите започнали да хвърлят бутилки към полицаите, но от останалата част те били окачествени като провокатори. Около 20 жени направиха жива верига пред полицаите , скандирайки „Искаме мир".

Предишният ден протестите пред правителството се превърнаха в безредици, в които пострадаха 38 полицаи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4630 |06.05.2015 Бунтове в Скопие, ранени полицаи и протестиращи . 0| 5158 |12.06.2014 В Истанбул започна процесът срещу 26 протестиращи от площад „Таксим” . 0| 5639 |19.05.2014 Груевски ще съставя македонския кабинет . 3| 5759 |28.04.2014 Премиерът Груевски и президентът Иванов запазват постовете си в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads