Реклама / Ads
0| 5400 |27.05.2010 СВЯТ

Безвизов режим за Албания и Босна предлагат от ЕК

.
EК предлага безвизов режим за Албания и Босна
Европейската комисия предложи в четвъртък гражданите на Албания и Босна и Херцеговина да получат безвизов достъп да Европейския съюз.
 

Ако държавите-членки одобрят предложението, това ще стане от тази есен, каза еврокомисарката по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Визите няма, обаче да паднат преди октомври, когато са насрочени избори в Босна и Херцеговина, защото Брюксел се пази от обвинения, че използва мярката като инструмент за евентуално влияние върху вота, каза еврокомисарят.

"Политическото послание е, че това е инструмент, който ЕС има и когато страните изпълнят условията, ЕС държи на обещанието си", каза Малмстрьом. "Упоритата работа се отплаща...Реформите в тези общества не се правят, само за да паднат визите, а да създадат общества с върховенство на закона".

Върховният представител на Съвета за сигурност на ООН Валентин Инзко, който надзирава сложната система от органи за управление на босненско-сръбско-хърватската федерация, наскоро се оплака, че положението в нея се влошава заради сепаратистката реторика на лидерите на съставната й Република сръбска.

ЕС премахна изискването за краткосрочни (90-дневни) визи за Македония, Сърбия и Черна гора миналия декември и отложи Албания и Босна и Херцеговина като още неотговарящи на критериите.
Сега те са постигнали значителен напредък в сигурността на паспортите, граничния контрол и в укрепването на институциите за борба с ораганизираната престъпност и корупцията, както и в международните си отношения и човешките права, съобщи комисията.

Съгласно предложението й, гражданите им трябва да могат да пребивават безвизово в страните от ЕС, както и в Швейцария, Норвегия и Исландия до три месеца в годината, ако имат биометрични паспорти.

За целта, обаче Албания трябва да развие политика за интегриране на завърналите се в страната си албанци, да засили правоприлагащите си органи и борбата с организираната престъпност и корупцията като започне и да конфискува престъпно придобитата собственост.
 
От Босна и Херцеговина се иска същото както и да въведе електронен обмен на данни между полицията и прокуратурата и да съгласува наказателните закони на трите си федерални части с федералния закон.

Комисията не се страхува от наплив на албанци и босненци, търсещи убежище в Европа и работи с властите на двете страни да разяснят на населението смисъла на безвизовия режим, каза Малмстрьом. Тя призна, че такъв проблем е възникнал за кратко след падането на визите за Сърбия, Черна гора и Македония по икономически мотиви, лошата информираност на населението и дейността на трафиканти на хора сред най-бедните му слоеве.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5340 |27.05.2010 Украйна отказва членство в НАТО . 0| 5310 |27.05.2010 Речен кораб потъна в Перу, има 13 жертви . 0| 5320 |27.05.2010 Цената на петрола скача, еврото върви надолу . 0| 5944 |27.05.2010 Смъртоносен атентат в Ставропол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads