Реклама / Ads
0| 4730 |11.09.2019 СВЯТ

Чуждестранните студенти във Великобритания ще могат да останат на Острова до 2 години след завършване

.
Борис Джонсън
Чуждестранните студенти във Великобритания ще могат да останат на Острова до 2 години след завършване, в които да си намерят работа и жилище, реши правителството в Лондон. Досега законът предвиждаше срок от 4 месеца за завършилите университет, които не са граждани на ЕС.
 

Същевременно политическият хаос в страната продължава - шотландски съд определи решението на Борис Джонсън да разпусне парламента като незаконно, но дали Уестминстър ще поднови работа, все още не е ясно.

 

Великобритания в търсене на мозъци - така анализатори обобщават решението на британските власти да променят закон от времето, в което Тереза Мей оглавяваше вътрешното министерство.

През 2012 година се въведе срок от едва 4 месеца, в които чуждестранните студенти завършили университет трябва или да си намерят работа, или да напуснат Острова. Новият срок е две години.

 

Министърът по въпросите на бизнеса Андреа Ледсъм обясни, че при тази ситуация печелят всички - студентите имат възможност да си намерят високоплатена работа, а британската икономика - да се възползва от образованите младежи от цял свят, независимо дали се стигне до Брекзит или не.

 

Във Великобритания в момента учат около 450 хиляди студенти от чужбина. Около две трети от тях не са граждани на ЕС и се нуждаят от виза. През миналата година обаче едва 6300 души са получили работна виза и са останали в страната. Няколко седмици преди датата за Брекзит и при липса на яснота дали Лондон и Брюксел ще се споразумеят, съдбата и на европейските студенти беше неясна.

 

Неяснотите около развода продължават и днес - апелативен съд в Шотландия определи решението на Борис Джонсън да разпусне парламента седмици преди Брекзит като незаконно. Правителството обаче ще обжалва решението и не е ясно кога и дали британските депутати ще се върнат в Уестминстър.

 

А главният преговарящ за Брекзит - Дейвид Фрост пристигна в Брюксел, където се надява да успее да задвижи преговорите с европейската страна и на срещата на върха на страните от ЕС на 17 и 18 да има сделка за развода, която да удовлетворява и двете страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5748 |05.09.2019 Внукът на Чърчил: Великобритания е в ”свободно падане” заради Брекзит . 1| 4529 |31.08.2019 Великобритания протестира срещу спирането на работата на парламента . 0| 4398 |27.08.2019 Опозиционните партии във Великобритания обединени, искат Brexit със сделка . 0| 4143 |25.08.2019 Великобритания може да плати на ЕС само 9 млрд. лири при Брекзит без сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads