Реклама / Ads
21| 4176 |24.04.2021 СВЯТ

COVID кошмарът в Индия - страната, в която кислородът се превърна в лукс

.
Източник: БГНЕС
Индия преживява един истински кошмар. Страната е ударена от невиждана вълна на COVID-19. Пациентите в болниците умират заради липса на кислород. Черните рекорди в Индия по отношение на епидемията се надскачат с всеки изминал ден. Индия - държавата от Третия свят, в която населението живее в крайна бедност. Индия - държавата на класовото неравенство. Индия - държавата, в която дори кислородът се превърна в лукс.
 

Само за три дни страната е регистрирала близо милион нови случая. Починалите за денонощие са близо 3 хиляди.

 

Правителството използва железопътната мрежа и въздушните сили, за да транспортира необходимите за борбата с епидемията средства до най-засегнатите региони.

Световната здравна организация определи случващото се в Индия като “съкрушително напомняне” за това, което коронавирусът може да причини. 

 

Болниците в столицата Делхи предупреждават, че са стигнали точка на пречупване. Почти всяко здравно заведение е на ръба, а запасите от кислород са на привършване. Критичните случаи са много, а лекари предупреждават, че някои пациенти могат да починат за минути. 

 

“Кислород. Кислород. Кислород. Може ли някой да ми даде кислород?”

 

Проблемът с количествата кислород в Индия е огромен. Според информация на едно от лечебните заведения в Делхи правителството прави всичко по силите си и пренасочва тонове кислород. Не винаги обаче се доставят обещаните на болниците количества, а освен това има и закъснения.

 

Телефонните линии са претоварени от хора, които молят за помощ. 

В цялата страна роднини на болните се трупат по зарядните станции, носейки празни бутилки, за да осигурят на близките си кислород. Има и черен пазар.

 

Това е втората вълна на инфекцията в Индия. Ръста на случаите идва след фестивала"Кумбх Мела" . Кулминацията на 10-дневните празненства бе ритуалното масово къпане в река Ганг, в което се включиха милиони. 

 

Ситуацията в страната се усложнява и заради нова мутация на вируса, която се дължи на гъстото население и бързото разпространение. Преди дни български медици също коментираха случая и заявиха, че има благоприятна среда вирусът да подбере най-добрите за него мутации. В този смисъл вариантът на коронавируса в Индия е притеснителен за останалата част от земното кълбо, защото е много възможно ваксините да се окажат неефективни.

 

Заради варианта B.1.617 много страни са наложили забрана за влизане на пристигащи от Индия. В САЩ това се отнася дори и за ваксинираните. 

 

"Надежда всяка тука оставете" - "Ад", Данте Алигери

 

От началото на пандемията в Индия са починали вече над 185 хиляди души. Кремациятат е единственият вид погребение, разрешен в индуизма. Крематориумите обаче едва издържат на натиска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3736 |20.04.2021 СЗО отчете рекорд при заразените с COVID-19 за седмица . 2| 3835 |18.04.2021 Македонска депутатка с COVID-19 пристигна в парламента в скафандър и с линейка . 10| 3895 |14.04.2021 Путин с втора игла срещу COVID-19 . 0| 3086 |12.04.2021 Всички французи над 55 години могат да се ваксинират срещу Covid-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads