Реклама / Ads
1| 3763 |16.12.2021 СВЯТ

Дъщерята на Навални прие наградата му ”Сахаров”

.
Алексей Навални
Дъщерята на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който излежава присъда в затвора в родината си, прие от негово име наградата ”Сахаров” на Европейския парламент за принос в областта на човешките права, предаде Асошиейтед прес. Дария Навална бе посрещната с овации на церемонията, на която й бе връчена най-престижното отличие на ЕС за защита на човешките права.
 

Европейският парламент образно зашлеви политическа плесница на руския президент Владимир Путин, когато през октомври определи 45-годишния Навални за носител на наградата тази година, отбелязва АП.

 

Критикът на Кремъл едва оцеля след отравяне с нервнопаралитично вещество миналата година, за което твърди, че е било по поръчка на Кремъл. Москва отрича да е замесена. Навални в продължение на няколко месеца се възстановяваше в Германия. След завръщането си Москва през януари той веднага беше арестуван и по-късно - осъден на затвор.

 

Дария Навална държеше снимка на баща си, докато говореше пред Европейския парламент. Тя се обяви против, според нея, прагматичния подход към отношенията с Русия и авторитарните режими като цяло.

 

„Попитах баща ми дали искам да предам някакво послание от негово име. Той отговори: „Кажи, че никой не може да се осмелява да приравнява Русия с режима на Путин. Русия е част от Европа и ние се стремим да станем част от нея", каза родената през 2001 г. Дария Навална.

 

"Ние се стремим към Европа на идеите, почитаща човешките права, демокрацията и почтеността. И не искаме Европа на канцлерите и министрите, които мечтаят да получат назначение в борда на директорите на държавните компании на Путин или да плават на яхтите на олигарси", подчерта дъщерята на руския опозиционер.

 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли нарече Навални "политически затворник" и отново призова за незабавното му и безусловно освобождаване.

Наградата на ЕП носи името на съветския дисидент Андрей Сахаров. Тя учредена през 1988 г., за да бъде отдадено дължимото на хора или групи, защитаващи човешките права и фундаментални свободи. Сахаров, който е лауреат на Нобеловата награда за мир, почина през 1989 г.

 

Миналата година наградата беше присъдена на опозицията в Беларус и нейната лидерка Светлана Тихановска, които отправиха предизвикателство срещу президента Александър Лукашенко след спорната му победа на изборите през август 2020 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3359 |10.12.2021 15 страни от ЕС ще приемат 40 хиляди афганистанци . 0| 3394 |27.11.2021 СДСМ прие оставката на Зоран Заев. На 12 декември решават кой заема поста му . 0| 3519 |02.11.2021 Задържаха лицата, помагали на Навални в разследванията . 2| 3052 |14.10.2021 Навални е сред тримата финалисти за наградата „Сахаров“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads