Реклама / Ads
1| 3246 |25.06.2021 СВЯТ

ЕС дава на Турция 3 милиарда евро за бежанците

.
Източник: БГНЕС
Лидерите от ЕС са се споразумели да предоставят на Турция близо 3 милиарда евро помощ по споразумението за мигрантите. Това каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от турската частна телевизия НТВ.
 

Това изказване тя направи, след като държавните и правителствените глави от ЕС поискаха вчера от Европейската комисия да направи незабавно официално предложение във връзка с финансирането, което ще бъде осигурено за сирийците в Турция и други държави, предаде БТА.

 

Серия заключения за Турция, приети в първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел, бяха оповестени в заключителна декларация от дискусиите, касаещи мюсюлманската държава.

Както се посочва в декларацията, сред разгледаните теми в разговорите са били положението в Източното Средиземноморие и отношенията между Турция и ЕС.

 

Текстът приветства намаляването на напрежението в района на Източното Средиземноморие и подчертава необходимостта това да продължи.

 

Изказва се готовност от страна на ЕС да се ангажира с Турция "поетапно, премерено и обратимо" за засилване на сътрудничеството в редица области от общ интерес. Обявява се началото на техническа работа по възлагане на мандат за актуализиране на Митническия съюз между Турция и ЕС.

 

Отбелязва се и необходимостта да бъде обърнато внимание на сегашните трудности при изпълнението на Митническия съюз, като се осигури ефективното му прилагане при всички страни членки.

 

Декларацията информира и за подготовки за диалог на високо равнище с Турция по въпроси, почиващи на взаимни интереси, като миграцията, здравеопазването, климата, борбата с тероризма, регионални проблеми.

 

Отправя се призив към ЕК да направи незабавно официално предложение за продължаване на финансирането за сирийските бежанци в страни като Турция, Йордания, Ливан.

 

По отношение на Кипър се излага тезата на ЕС, че би могло да бъде осигурено решение на кипърския проблем на базата на двуобщностна, двузонална федерация, основана на политическа равнопоставеност. Европейският съвет изразява съжаление, че неформалната среща, проведена в Женева под егидата на ООН, не е проправила пътя за възобновяване на официалните преговори. Лидерите подчертават, че ЕС ще продължи активно да участва в осигуряването на подкрепа за процеса.

 

В изявлението се отбелязва, че развитията, отнасящи се до върховенството на закона и основните права в Турция, представляват повод за притеснение.

 

Взимането на прицел на политически партии, правозащитници и медии в страната е довело до спад в демокрацията, върховенството на закона и правата на жените, смятат лидерите от ЕС и посочват, че диалогът по тези въпроси ще продължи да бъде значителна част от двустранните отношения.

 

В съответствие с общите интереси на ЕС и Турция за регионалния мир и стабилност, Европейският съвет очаква от Турция и всички действащи фактори да допринесат положително за разрешаването на регионални кризи, се изтъква още в огласената декларация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3098 |21.06.2021 Порои и наводнения в Турция . 0| 3037 |15.06.2021 В Турция откриха предупредителна система за цунами . 0| 2867 |15.06.2021 Проливни дъждове наводниха Турция . 0| 2955 |10.06.2021 Изследване установи, че на пазарите в Ухан не са се продавали прилепи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads