Реклама / Ads
1| 5652 |03.06.2018 СВЯТ

Демонстрация в Скопие с искане за предсрочни избори

.
Десетки хиляди привърженици на консервативната опозиция протестираха пред главната сграда на македонското правителство в столицата Скопие с искане за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес.
 

Партията ВМРО-ДПНЕ, която управляваше от 2006 до 2017 г., организира голямата антиправителствена демонстрация снощи против едногодишното управление на лявото правителство и поиска предсрочни избори да бъдат свикани през март или април догодина.

Опозицията твърди, че правителството е некомпетентно, съсипало е икономиката на страната, понижило е заплатите и пенсиите и е позволило на корупцията да процъфтява, както и че е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната, посочва АП.

Лидерът на ВМРО-ДПНЕ Християн Мицкоски каза, че протестът е "началото на края" за настоящото правителство. Той допълни, че трябва да бъде съставено правителство от технократи, което да управлява до изборите. Лидерът на консервативната опозиция заяви, че лявото правителство е предприело "апокалиптични" действия през първата си година на власт.

Премиерът Зоран Заев дойде на власт през май 2017 г. след 11 години на управление на консерваторите и насред дълбока политическа криза, породена от скандал с незаконно подслушване през 2015 г., припомня АП.

Не митинга снощи лидерът на консервативната опозиция каза: "Измина една година на политически терор, на икономически провали и на създаване на едно прогнило общество. Младите хора се пръснаха по целия свят, защото са разочаровани".

Преди протестът вътрешният министър на Македония Оливер Спасовски пък каза, че лявото правителство е прекарало едната си година на власт в работа за възстановяване на Македония след 11 години на консервативно управление.

"Правим фундаментални промени в нашата страна, промени, които освобождават една страна в плен, промени, които носят справедливост и доверие в институциите", заяви той. "С тези промени ние поправяме едно десетилетие на щети и травма, извършени срещу гражданите, народа и нашата Република Македония", добави министърът преди протеста на опозицията.

По въпроса за името на Македония и спорът между Скопие и Атина лидерът на консерваторите Мицкоски каза на протеста снощи, че неговата партия никога няма да подкрепи промяна на конституцията с цел смяна на името.

Заради спора за името, продължаващ десетилетия, Гърция блокира перспективите на Македония за членство в НАТО и ЕС.

Франс прес определя протеста от снощи в Скопие като демонстрация на хиляди симпатизанти на националистическата десница, протестирали срещу смяната на името на тяхната страна, за което се водят преговори с Гърция. Агенцията припомня, че според Македония и Гърция дискусиите за името са във "финален стадий", а премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас изразяват волята си да приключат с този спор, датиращ от четвърт век. Всяко решение ще бъде обект на референдум, обяви още в сряда Заев. Всяко решение ще стане повод и за промяна в конституцията на Македония.

Отбелязва се и че унгарският премиер Виктор Орбан е дал подкрепата си за новия лидер на ВМРО-ДПНЕ чрез видеопослание. В него той е похвалил "смелите и мъдри лидери, които не се поддават на натиска на чужди сили".

По въпроса за спора за името на Македония се припомня, че досега се споменаваха варианти като Горна Македония, Северна Македония, Илинденска Македония или Македония-Скопие. Високопоставен представител, пожелал да запази анонимност, е заявил пред агенцията, че вариантът Северна Македония "е в добра позиция" да бъде предпочетен през останалите варианти.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4926 |30.05.2018 Атина и Скопие се разбраха за името ”Северна Македония” . 0| 4760 |18.04.2018 Заев уверен, че Скопие ще получи дата за преговорите за присъединяване . 1| 6814 |23.03.2018 Гръцкият външен министър e в Скопие заради името на Македония . 3| 4964 |19.02.2018 Георгиевски: България оказва натиск върху Скопие за Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads