Реклама / Ads
1| 6092 |19.03.2013 СВЯТ

Депозитите под 100 000 евро в Кипър ще бъдат освободени от данък

.
Европейските партньори на Кипър по всичко изглежда са готови да смекчат планираното еднократно данъчно облагане на всички банкови депозити в страната.
 
То е част от условията по съгласувания нощта на петък срещу събота с Еврогрупата и Международния валутен фонд (МВФ) спасителен пакет за заплашената от фалит страна, в размер на 10 милиарда евро.

Планът обаче предизвика гневна реакция на острова, както от страна на вложителите, така и на част от политическите сили, което прави приемането му в парламента много проблематично и несигурно.

В следващите два дни ще се определи икономическото бъдеще на Кипър, пише кипърският гръцки вестник "Филелефтерос". В случай че спасителният пакет не бъде одобрен, Кипър може да фалира и може да се наложи да напусне еврозоната.

Драматичната ситуация около островната държава ке отразява негативно на международните финансови и фондови пазари. Кипърската фондова борса обяви, че спира дейността си във вторник и сряда. Мярката е взета, за да бъдат предотвратени сривове в работата на борсата и за да бъдат защитени инвеститорите, съобщава ръководството й в изявление.

Банките в Кипър също остават затворени, всички кредитни операции са спрени до четвъртък (21 март).

Смекчаване на мерките

Еврозоната снощи единодушно подкрепи пълно освобождаване от данъци на депозитите под 100 000 в Кипър, съобщи във вторник френският министър на финансите Пиер Московиси, цитиран от Франс прес. "Аз призовавах за освобождаване на депозитите под 100 000 евро още отначалото", заяви той пред медии ден след новото телеконферентно заседание с колегите си от еврозоната за коригиране на спасителния план.

Сто хиляди евро е прагът, под който банковите депозити в еврозоната са гарантирани.

Еврогрупата предлага диференцирана ставка, но остава непроменено изискването да бъдат събрани 5,8 милиарда евро, посочи Московиси.

За тази цел правителството в Никозия е готово да повиши еднократния данък върху депозитите над 100 000 евро от 9,9 на 15 процента, информира ИТАР-ТАСС, като се позова на дипломатически източници в Брюксел.

До решението на Еврогрупата се стигна след като кипърският президент Никос Анастасиадис е разговарял снощи с германския канцлер Ангела Меркел и с еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Анастасиадис е казал, че е готов да подкрепи това, за което са се договорили финансовите министри от Еврозоната миналата седмица, но е настоял, че партньорите от ЕС би трябвало да предложат допълнителна помощ, заяви говорител на кипърското правителство.

Във вторник на кипърския президент му предстои нов разговор с германския канцлер, както и вероятно с руския президент Владимир Путин. Решението за облагане на банковите депозити засяга не само кипърските граждани, но и хиляди европейци и най-вече - руснаци с бизнес интереси на острова.

Без орязване на руските депозити?

На разширено заседание в кипърското президентство вчера са били обсъдени сценарии за алтернативен начин за осигуряване на 5,8 милиарда евро без "орязване" на депозитите на чуждестранните граждани и главно руснаците, посочва в. "Филелефтерос". Обмисляло се облагането само на кипърските влогове. Целта е да не последва масово изтичане на чуждестранни депозити и да може законопроектът да мине в парламента..

Политици и икономисти изразяват съмнение до каква степен Еврогрупата ще приеме руските депозити да бъдат изключени от "подстрижката". Според анализатори при всички случаи ще има изтичане на голяма част от вложенията на руснаци. Банкери съобщават, че от събота са засипани с искания на чужденци да изтеглят парите си като много заплашват със съдебни искове.

Вестник "Политис" пише, че кипърският президент Никос Анастасиадис и Владимир Путин ще разговарят по видеоконферентна връзка днес, за да обсъдят последствията от решението на Еврогрупата, което засяга руски депозити на стойност 18 милиарда евро. Вчера руският премиер Димитрий Медведев заяви, че страната трябва да внесе "промени" в отношенията си с Кипър, в случай че бъде наложено орязване на депозитите. За Москва вече замина финансовият министър Михалис Сарис, където ще има среща с руския си колега.

Кипърският парламент вероятно няма да одобри законопроекта

Кипърският парламент вероятно няма да одобри законопроекта за облагане на банковите депозити, заяви във вторник говорителят на кипърското правителство Христос Стилианидис, цитиран от Ройтерс.

Парламент трябва да се събере днес в 18 часа (българско време), след като гласуването бе отложено вече два пъти – в неделя и понеделник. Нито една партия няма мнозинство в 56-членния парламент. Очаква се пред парламента да се съберат демонстранти преди да започнат дебатите.

ДПА цитира Анастасиадис, който е предупредил, че ако спасителното споразумение не бъде одобрено от кипърския парламент, финансовият сектор на острова може да се срине, което ще доведе Кипър до фалит. Кипърският президент няма достатъчна подкрепа в парламента, където подкрепящите го дясноцентристки партии имат 28 места.

Три партии открито заявиха, че няма да подкрепят данъка, а друга, която е част от управляващата коалиция, каза, че не може да го подкрепи в сегашния му вид.

Шойбле: Отговорността за налагането на данъка е изцяло на Кипър

Отговорността за решението за облагане със стабилизационен данък на депозитите в кипърските банки е само на Кипър, заяви във вторник германският министър на финансите Волфганг Шойбле. "Решението е на Кипър. Отговорността за него не е възложена на германското правителство или на друга страна от ЕС", каза Шойбле в интервю за радио "Дойчландфунк". Начинът, по който Кипър ще реши този въпрос, е изключително от компетентността на Никозия, допълни той.

Кипър обаче трябва да осигури участието си в помощната програма за милиарди евро, подчерта министърът.

Проблемът на Кипър е, че "в толкова малка страна са вложени депозити на стойност 70 милиарда евро, принадлежащи на хора, които са вложили парите си там заради изгодните данъчни условия и, може би, заради други рамкови условия", отбеляза той. При това "половината влогове не са на местни жители", каза финансовият министър.

"Бизнес моделът на Кипър доведе до това, че страната вече не е платежоспособна", посочи той, допълвайки, че "най-вече руски вложители съхраняват в Кипър милиарди" и "не върви парите им да бъдат спасявани за сметка на европейските данъкоплатци".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5519 |11.02.2013 „Конски скандал” тегне над Европа . 1| 5808 |22.01.2013 Гърция получи още 9,2 млрд. евро . 2| 6149 |29.12.2012 Екс г-жа Берлускони с 3 млн евро на месец. Дай боже всекиму . 19| 8581 |07.12.2012 Турция ще влиза в ЕС с мотото: Дръж се Европа, Турция идва да те спаси!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads