Реклама / Ads
0| 4261 |14.11.2016 СВЯТ

Ердоган предлага референдум за членството на Турция в ЕС

.
Реджеп Тайип Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че търпението му по отношение членството на страната в ЕС се изчерпва и още в началото на 2017 г. ще постави въпроса на референдум.
 

Доскоро вариантът за националното допитване бе лансиран от властите само с намеци, но днес на форума за проекта за развитието на земеделието държавният глава категорично постави срока за провеждането му, като подчерта, че ще се наложи още малко търпение само до края на тази година и тогава ще бъде приета волята на народа. За пореден път той отправи остри критики към ЕС заради факта, че страната му чака 53 г. пред вратите на съюза, а напоследък лидерите му се намесват в независимостта на Турция, предаде БГНЕС.

 

„Западът казва, че не може да има смъртно наказание. Но съдбата на турския народ не е в неговите ръце, а в нашите. Кои сте изобщо вие в ЕС? Щели да спрат преговорите за присъединяването ни, ами закъсняхте. Дайте незабавен отговор! А аз като държавен глава казвам, че търпението ни ще трае само до края на годината и след това ще чуем думата на народа, суверенитетът е негов безусловно и той ще даде окончателното решение“, заяви Ердоган, цитиран от вестник "Хюрриет“.

 

След коментара си за събитията от опита за преврат на 15 юли и оценката за единството на нацията в онази нощ той се закани да направи света тесен за терористичните организации и за политиците, които ги подкрепят, както и че метежниците ще получат възмездие така, че никой друг да не си и помисля за подобно действие.

 

„Какъвто и да е обхватът на новата ни концепция за сигурността, трябва да е ясно, че няма да толерираме никакви терористични организации. А всички възможни техни поддръжници и помагачи ще бъдат наказани най-строго от закона“, заяви президентът. От трибуната на земеделския форум той се обърна към председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и без да го назовава по име, го призова да изпълнява обещанията си. „Кой си ти изобщо, кой си ти? Какъв е този там председател на един парламент, който има силата да взема решения за Турция? От 53 години Турция виси пред вратата на Европа и не заслужава това отношение. Затова народът ще вземе своето решение. Вие първо дръжте на думата си, спазвайте обещанията си. И първо изчистете представителите на терористичните организации от Европарламента и от съвета на ЕС. Не е достатъчно само да обявите ПКК за терористична групировка, първо се прочистете от техните хора там и тогава да ви видим“, заяви Ердоган.

 

Той определи като груб акт на лошо възпитание предупрежденията, че е възможно прекратяването на преговорите за членството на Турция в ЕС и прилагането на санкции. “Това е нечестно, ние избираме пътя на справедливостта. Безсрамие е да ни заплашват със санкции. Закъсняваш! В отговор на подобен удар ние ще смажем главите на предателите и машите, които те /ЕС/ ползва и ще продължим да правим това. След 15 юли ние нямаме какво повече да губим. Ще дадем заслужен урок на всички, за които шансът ни е или живот, или смърт и няма да остане никой, който да не е чул и видял това“, посочи още държавният глава. Той подчерта, че Турция ще продължи присъствието си в Сирия и Ирак, както и че ще работи за визията си за 2053 г. и 2071 г.

 

В заключение Ердоган подчерта, че ако парламентът подкрепи решението за връщането на смъртното наказание, той като президент ще го одобри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4117 |03.11.2016 Ердоган: Германия се е превърнала в убежище за терористи . 0| 3920 |19.10.2016 Ердоган чака един милион бежанци от Алепо . 1| 4088 |18.10.2016 Турското правителство иска референдум за въвеждане на президентската система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads