Реклама / Ads
0| 4738 |19.01.2010 СВЯТ

Европа търси златната среда между срива и бума

.
Централна и Източна Европа ще започне да се възстановява от икономическата криза през тази година. Връщането към предкризисния бум няма да се осъществи бързо.Но вероятността от предвиждания тотален финансов срив изглежда все по-малка, пише в. "Financial Times".
 

Според анализаторите Полша, Чехия и Словакия излизат от кризата в значително добра финансова форма. Икономическото положение в другите държави от региона обаче е по-сложно. Балтийските държави са все още в рецесия. Унгария, която имаше икономически проблеми и преди кризата, все още се бори да спечели инвеститорското доверие.

Румъния и България, които бяха засегнати на един по-късен етап от световната криза, ще бъдат изправени пред продължителна рецесия през 2010 г. Подобно е положението и с Украйна, която е засегната от политически борби.

В тези държави банките се борят с все по-нарастващия дял на необслужените кредити.

По данни на Capital Economics делът на лошите кредити в Унгария възлизат на 9.5%, в Румъния на 11.2%, в Латвия - на 14.5%. Възможно е дори нещата да се усложнят. Според проведен стрес-тест преди месец от Австрийската централна банка за ЦИЕ загубите от кредитите ще нараснат с 16%. През септември този процент е достигнал 4.6%.

Въпреки предстоящите трудности, вестникът се спира на плановете за разширяване и оптимизиране на дейността на банките в региона.

Италианската UniCredit планира да открие нови 100 клона в Централна и Източна Европа, австрийската Raiffeisen International обмисля да пусне интернет базирана банкова услуга, а австрийска банка Erste възнамерява да открие 70 нови клона в Румъния.

Подобни планове се показателни за лекото повишаване на отпусканите кредити в някои държави, като например Полша.

Според директорът на UniCredit Group за Централна и Източна Европа Федерико Гицони 2010 г. ще е година на преход, през която ще  станат доловими и първите признаци на възстановяване.

Според анализатори инвеститорското доверие е крехко и кредитните агенции подчертават опасността от забавяне на възстановяването.

Fitch наскоро предупреди, че банките може да бъдат изправени пред „рискови събития” като например „валутно обезценяване в резултат от международната банкова дейност в региона на ЦИЕ или след социален или политически натиск заради конкретните икономически условия”, отбелязва изданието.

Според изследователската компания Capital Economics „банковият сектор в региона все още не е вън от опасност”.

През миналата година регионът потъна в рецесия като средният спад на БВП беше около 7%. И докато икономистите остават нащрек по отношение на 2010 г. прогнозите за ръст на икономиката постепенно се покачват като средно възлизат на 2%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5091 |12.01.2010 Сибирски студ скова централна и северна Европа . 1| 6223 |17.12.2009 ОМО "Илинден" търси правата си в Страсбург . 2| 4939 |08.12.2009 Взривове разтърсиха Багдад, над 100 загинали . 0| 5515 |05.12.2009 Международен ден на доброволеца се отбелязва днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads