Реклама / Ads
2| 6295 |24.05.2012 СВЯТ

В еврозоната обмислят "приятелски развод" с Гърция

.
В Гърция има подчертани антиевропейски настроения
Страните членки на еврозоната се споразумели на тайно съвещание всяка от тях да подготви план за неразпространение на кризата, ако Гърция реши в крайна сметка да напусне общия валутен съюз.
 

Това пишат гръцките медии, цитирайки агенция Ройтерс, която пък се позовава на високопоставени представители от Еврозоната.

Споразумението било от понеделник и се постигнало по време на едночасова телеконферентна връзка на работната група на Еврогрупата. Работната група се състои от хора, подготвящи срещите на финансовите министри от еврозоната, които образуват управителния съвет на временния спасителен Европейският фонд за финансова стабилност. В него влизат предимно заместник-финансови министри и високопоставени представители на финансовите министерства.

Агенция Ройтерс разполагала с меморандум, който трябвало да бъде обсъден от страните от еврозоната, ако Гърция излезе от валутния съюз. Работната група постигнала споразумение, според което всяка страна от еврозоната трябвало да подготви индивидуално резервен план за евентуалните последици от излизането на Гърция от еврозоната, твърди официален представител от еврозоната, запознат с дискусиите. Нищо не е подготвено досега на равнище Еврозона, поради опасения да не изтече информация, казал той.

Поредните избори в Гърция, втори в рамките на два месеца, до голяма степен ще бъдат референдума за това дали задлъжнялата страна да остане в Еврозоната и да осъществи болезнени реформи и икономии или да напусне и да си опита късмета със собствена валута. Това можело да бъде не точно драхмата, а гръцко евро, наричано гюро.

Документът, видян от Ройтерс, определял загубите на всяка страна от Еврозоната, в случай че Гърция напусне съюзът. Ако това се случи, трябвало да се търси "приятелски развод". Ако Гърция напусне еврозоната, ЕС и Международният валутен фонд можели да й дадат до 50 милиарда евро като помощ.

В документа се отбелязва, че Атина ще понесе големи разходи, ако реши да се откаже от общата валута, а останалите страни от Еврозоната ще имат по-ограничени. Верижната реакция, която можела да засегне другите страни от еврозоната, следени внимателно от пазарите, сега била подценена. Пазарите определено няма да имат доверие в еврото, се посочва още в документа.

Гръцкото министерство на финансите на свой ред опроверга категорично тези слухове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 12767 |18.05.2012 Шулц: Еврозоната без Гърция – началото на злото . 2| 5733 |14.05.2012 ЕК иска Гърция в еврозоната, но ако спазва условията . 7| 5933 |12.05.2012 Барозу призова Гърция да напусне еврозоната . 3| 6123 |04.05.2012 Сценарий "Гърция-вън от еврозоната" разглежда ФИЧ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads