Реклама / Ads
0| 5421 |26.04.2011 СВЯТ

Франция и Италия борят имигранти с декларация

.
Силвио Берлускони
Италианският премиер Силвио Берлускони и френският президент Никола Саркози са подписали съвместна декларация за справяне с имиграционния проблем чрез развиването на вече съществуващите договори. Това стана ясно от изявление на Берлускони. Саркози от своя страна съобщи, че иска реформиране на Шенген и засилване на европейската гранична служба “Фронтекс”.
 

„И двамата смятаме, че при изключителни обстоятелства трябва да има промени в Шенгенския договор, по които решихме да работим заедно“, заяви Берлускони на пресконференция след срещата си със Саркози. Френският президент заяви, че Франция и Италия са изпратили съвместно писмо до лидерите на ЕС, в което призовават за реформиране на договора.

Френският президент пристигна днес в Рим за среща с италианския премиер, посветена главно на проблемите с имиграцията, предизвикани от бежанската вълна от Северна Африка. Саркози е придружаван от голяма делегация, в която влизат премиерът Франсоа Фийон и министрите на външните работи Ален Жупе, на вътрешните работи Клод Геан и на икономиката Кристин Лагард. Те ще се срещнат с колегите си Франко Фратини, Роберто Марони и Джулио Тремонти.

През последните месеци на италианска територия пристигнаха около 20 000 тунизийци. След като ЕС отказа да активира споразумението за споделяне на тежестта, Италия започна да дава на имигрантите документи за временно пребиваване, пусна ги от имиграционните центрове и ги насочи към Франция, като дори им купи билети.

В отговор Франция възстанови граничния контрол и върна няколкостотин имигранти обратно в Италия. Френските власти блокираха и някои влакове. Според Париж решението на Рим се отклонява от Шенгенския договор за свободно движение на хора в част от Европа. Франция съобщи, че ще „преразгледа предпазните клаузи“ на договора.

За да се задоволи желанието на Франция да бъде спряно свободното придвижване, двете страни работят по предложени промени на Шенгенското споразумение, което предвижда граничният контрол между страните да бъде възстановяван при особени условия, когато има заплаха за външните граници на ЕС.

От своя страна Италия ще получи по-голяма директна помощ от ЕС, за да се справи с наплива от имигранти. Италия и Франция ще призоват и за европейска помощ в размер на 10 милиарда евро за Северна Африка, за да се помогне на прехода към демокрацията, каза Фратини.

Италиански представители предполагат, че предложенията ще бъдат подкрепени от останалите страни от ЕС и ще бъдат обсъдени от ЕК преди срещата на вътрешните министри на ЕС на 15 май.

Все пак, до момента изглежда, че Рим и Париж не успяват да постигнат съгласие какво да се прави с хилядите тунизийци в Италия, някои от които се издържат от благотворителни организации и местните власти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5008 |23.04.2011 Франция срещу Италия за имигрантите . 4| 5170 |11.04.2011 Забраниха бурките във Франция със закон . 4| 5153 |09.04.2011 Франция вън от еврозоната? . 0| 4779 |07.04.2011 Кораб с имигранти се преобърна, 250 в неизвестност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads