Реклама / Ads
0| 4472 |22.03.2017 СВЯТ

Германия намали военните доставки за Турция

.
Германия значително е намалила своите военни доставки за Турция. От началото на миналата година са спрени общо 11 сделки, съобщи днес германската преса. Става дума за огнестрелни оръжия и муниции. Промяната в политиката на Федералната република, която е петият по големина износител на оръжия в света, се дължи на новия курс на президента Ердоган в Турция.
 

 В основата на спрените военни доставки е променената политическа ситуация в Турция след неуспешния опит за преврат от миналото лято. Последвалите масови арести, а в последните седмици и изострянето на отношенията с Германия и Холандия, остро се осъждат в ЕС, който до сега не успява да накара Анкара да спазва основните демократични принципи, съобщи БНР.

 

В интерес на истината, германските военни доставки за натовския партньор Турция намаляват още от 2010 г., става ясно от отговор на министерството на икономиката на депутатски въпрос. Федералната република се притеснява, че германски оръжия могат да бъдат използвани в конфликта с кюрдите, се казва в отговора на министерството. Левицата в германския Бундестаг отдавна настоява за спиране на всички оръжейни сделки с Турция.

 

Новината за спрените военни доставки идва в момент, когато отношенията между Германия и Турция са изключително обтегнати. Тонът между Анкара и Берлин се изостри, след като турският президент Ердоган обвини германското правителство във фашизъм заради забраната за участие на турски министри в предизборни митинги преди референдума в Турция. Вчера стана ясно, че управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието е отменила всички планирани участия на турски министри и депутати в Германия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3916 |21.03.2017 Турция отменя всички предизборни участия в Германия . 0| 3587 |21.03.2017 В критично състояние са децата в бежанските центрове в Германия . 0| 4542 |21.03.2017 Анкара спря турските прояви за референдума в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads