Реклама / Ads
2| 5610 |03.04.2012 СВЯТ

ЕП гласува резолюцията по доклада за напредъка на Сърбия за 2011 г.

.
Андрей Ковачев
На проведения дебат по време на пленарната сесия Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) заяви, че Европейският съюз има нужда от демократична Сърбия.
 

Българският евродепутат, който е  заместник-председател на Комисията по външни работи изтъкна, че "интеграцията на Сърбия е важна от историческа, политическа, икономическа и инфраструктурна гледна точка". Той подчерта, че Сърбия трябва да вземе трудни решения по пътя към своето европейско бъдеще и смята, че сегашната политика на Белград води страната в правилната посока.

 

"Теми като правата на всички граждани, независимо от техния етнически произход, както и преодоляването на проблемите и различията със съседите, са част от процеса на приближаването на страната към Европейския Съюз. Сенките на миналото не могат да ни водят към демократично и европейско бъдеще", посочи д-р Ковачев. Той постави акцент върху неблагоприятната ситуация на българското малцинство в Западните покрайнини. Според него, "са  нужни повече инвестиции и перспективи за младите хора да останат там, а също така и гарантиране на обучение в училищата на майчин език и наличието на учебници на български език ".

 

ЕП прие редица текстове, предложени от българския евродепутат, сред които отварянето на пропускателен пункт за товарни превози на КПП Робарци-Олтоманци и подобряване на положението на българското малцинство. Резолюцията призовава за разсекретяване на архивите на бившите комунистически тайни служби и скъсване с влиянието на техните агенти в определянето на дневния ред в Сърбия. Според г-н Ковачев, това е проблем, който пречи на всички страни от бивша Югославия по пътя им към евроинтеграция.

 

Резолюцията на Европейския парламент идва малко повече от месец преди парламентарните избори в Сърбия (на 6 май). Последните проучвания обещават близък резултат на двете най-големи политически сили- Демократическата партия на президента Борис Тадич, която в момента управлява в коалиция и Сръбската прогресивна партия на Томислав Николич, която има пo-твърда националистическа позиция по отношение на отделянето на Косово и свързаните с това пречки пред европейската интеграция на Сърбия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5530 |05.02.2012 Русия и Китай блокираха резолюцията за Сирия . 3| 5678 |20.10.2011 Гърция: Парламентът гласува съкращения насред стачка . 0| 4732 |03.07.2011 ЕС гласува нов спасителен транш за Гърция . 1| 4731 |07.04.2011 EП отхвърли резолюцията за ядрената безопасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads