Реклама / Ads
2| 6405 |06.04.2015 СВЯТ

Големият адронен колайдер заработи след прекъсване от 2 години

.
Големият адронен колайдер
Най-големият и най-мощен ускорител на частици в света – Големият адронен колайдер, заработи отново. Преди две години той спря заради повреда. Учените се надяват, че след ремонта на ускорителя ще успеят да открият нови частици и да разгадаят още тайни на Вселената.
 
Големият адронен колайдер – най-мощният ускорител на частици в света, заработи отново днес след двегодишно прекъсване, оповести Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Инженери на ЦЕРН разрешиха електрическия проблем, заради който рестартът на Големия адронен колайдер след продължил две години ремонт беше отложен. Металният фрагмент, предизвикал късо съединение в един от гигантските магнити на ускорителя, бе отстранен успешно.

След разрешаването на проблема Големият адронен колайдер заработи отново и е готов за нови сблъсъци на частици, се казва в комюнике на ЦЕРН.

В продължение на две години по ускорителя се извършваха работи за повишаването на неговата мощност. Една от целите се състоеше в това, да бъде увеличена почти двойно енергията на стълкновение на сноповете протони в сравнение с 2012 г. – от 8 на 13 тераелектронволта. Специалистите се надяват, че при такова равнище на енергията ще бъдат открити нови възможности за изследвания.
 
 Сблъсъците на протони с двойно по-голяма мощ от досегашната обаче няма бъдат възобновени до май. Въпросните сблъсъци, протичащи със скорост близка до светлинната и довели до откриването на отдавна търсената частица Хигс бозон, създават условия, близки до тези след Големия взрив преди 13,8 милиарда години,
за който се смята, че е дал начало на Вселената.

Продуктите от сблъсъците се улавят от гигантските детектори на Големия адронен колайдер и се анализират от учени от ЦЕРН и по света в търсене на нова информация за космоса и функционирането му на ниво елементарни частици.


 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6819 |06.04.2015 Братя сърби ще маршируват на Червения площад на 9 май . 0| 4629 |06.04.2015 Тетористи отвлякоха 300 кюрди . 0| 5073 |06.04.2015 Осъдиха 28-ма в Дубай за пийване на яхта . 8| 4779 |05.04.2015 Лекарите от "Луфтханза" в нарушение заради Лубиц

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads