Реклама / Ads
0| 3354 |06.03.2021 СВЯТ

Гореща точка Мианмар: Протестите продължават, ООН разделена за военния преврат

.
Съветът за сигурност на ООН е разделен по въпроса за военния преврат в Мианмар, където протестите продължават, а властите отговарят със сила, предаде Франс прес, цитирана от предава БТА.
 

От началото на демонстрациите след пуча на 1 февруари силите за сигурност са убили най-малко 55 души. Сряда бе най-смъртоносният ден от началото на протестите, с 38 жертви. Вчера бе застрелян 26-годишен демонстрант в северния град Мандалай. Протестите обаче продължават и днес.

Над 1700 души са били задържани в Мианмар след преврата, според данни на ООН. Сред тях са трийсетина журналисти.

 

Вчера Съветът за сигурност обсъди ситуацията в Мианмар при закрити врата. Заседанието бе поискано от Великобритания.

 

„Съветът не успя да приеме декларация, но консултациите ще продължат другата седмица“, заявиха дипломати.

 

САЩ и ЕС вече предприеха наказателни мерки срещу военната хунта, която свали от власт цивилното правителство, де факто ръководено от Аун Сан Су Чжи - "иконата" на десетилетната борба за демокрация в Мианмар. Китай и Русия, традиционни съюзници на мианмарската армия и основни доставчици на оръжия за страната, обаче отказват да говорят за "държавен преврат", посочва АФП.

 

Reuters отбелязва, че Пекин и Москва, които имат право на вето, по всяка вероятност биха го използвали при гласуване на резолюция за налагане на оръжейно ембарго на тази държава от Югоизточна Азия.

 

На заседанието специалният пратеник на ООН за Мианмар, швейцарката Кристине Шранер Бургенер, призова Съвета за сигурност да предприеме действия в отговор на кръвопролитията. "Още колко дълго можем да позволяваме на мианмарската армия да се измъква?", попита тя. Бургенер подчерта, че е критично важно Съветът за сигурност да предупреди мианмарските военни и да поддържа народа на страната, в подкрепа на ясните резултати от изборите през ноември, спечелени от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4400 |15.02.2021 Гореща точка Мианмар. Бронетранспортьори, стрелба по протестиращи и журналисти в ареста . 6| 3855 |09.02.2021 Гореща точка: Мианмар. Изстрели във въздуха и водни оръдия срещу протестиращите . 4| 4226 |06.02.2021 Гореща точка: Мианмар. Още социални мрежи прекъснаха, стотици излязоха на протест срещу режима . 18| 7407 |06.11.2020 Гореща точка: Беларус. ЕС със санкции срещу Лукашенко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads