Реклама / Ads
0| 5102 |23.04.2018 СВЯТ

Депутати изгониха Ердоган от турския парламент

.
Турският президент Реджеп Ердоган се възмути от изказванията на опозиционни политици по време на тържествената сесия на парламента, посветена на деня на националния суверенитет и децата, и напусна залата.
 

Държавният глава определи изявленията, предизвикали напрежение като „позор“ и без да дочака края на речта на един оратор от новата Добра партия, тръгна към изхода.

 

Последваха го премиерът Бинали Йълдъръм и депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието, на която той е лидер, както и водачът на националистите Девлет Бахчели. Атмосферата в пленарната зала избухна, когато лидерът на Народно-републиканската партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу спомена  датата 20 юли 2017 г., когато в страната бе въведено извънредното положение, за „властови преврат срещу народа, отнел на избирателите парламентарното им представителство“.

 

Най-голямата „ябълка на раздора“ обаче се оказа пренареждането на местата на групите в пленарната зала, след като новосъздадената Добра партия успя да сформира своя парламентарна група, което пък стана с присъединилите се към нея 15 депутати от РНП. Това политическо инженерство веднага след обявяването на предсрочните избори бе приложено именно с целта да се даде шанс на дясната консервативна Добра партия да участва във вота, а към момента представлява и най-голямата интрига в Анкара.

 

Лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер, която е бивш министър на вътрешните работи, няма да бъде председател на парламентарната група, тъй като не е избрана за депутат. Утре на първото си заседание групата ще избере своето ръководство.

 

Пренареждането на местата предизвика „криза на столовете“, коалиционният партньор в управлението в лицето на Партията на националистическото движение на Девлет Бахчели не хареса новото си позициониране и избухна поредният скандал. Речта на депутата от НРП Йозгюр Йозел провокира гнева на премиера Йълдъръм и той едва овладя тремора на ръцете си. Депутатът обвини министър-председателя за неадекватното му поведение в нощта на опита за преврат и го нападна заради специалните му привилегии, когато го конвоирали с танкове по време на евакуацията на семейството му.

 

Това не е вярно, когато танковете ми правеха път, аз дадох заповед на самолетите ни да атакуват предателите, развика се Йълдъръм, а депутатите и министрите от ПСР го аплодираха бурно. Председателят на парламента Исмаил Кахраман заплаши с изгонване групата на прокюрдската Партия на демократичните народи /ПДН/, след като опозиционна депутатка употреби в словото си понятието „кюрдски общини“.

 

Последва изявление на съпредседателката на ПДН Первин Булдан, която припомни, че 8 от депутатите й са в затвора. Тя посочи, че след съмнителния референдум страната е тласната към избори под натиск и в условията на абсурдно беззаконие.

 

„Никой няма право да игнорира нашата воля. Районите, населени с кюрди на тази география, в периода 1925-1950 г. са управлявани с извънредно положение, така беше и във времето 1987-2002 г. Като прибавим и последните две години, извънредното положение в кюрдските райони е общо над 50 години“, заяви от парламентарната трибуна Булдан,цитира БГНЕС. Тя бе светкавично апострофирана от депутат от ПСР, който подчерта, че в редиците на групата му има и представители с кюрдски произход, и определи думите й като подстрекателство към етнически конфликт.

 

Ние сме кюрди, не хора с кюрдски произход, намеси се заместничката на Булдан и посочи, че сред тях има арменци, сирийци, турци, феминисти, а партията е турска. „В географията на Турция съществува единствено правителството на Република Турция. Изявленията ви са в остро противоречие с конституцията. И който декларира наличието на турски райони, на кюрдски райони, трябва да бъде прогонен. Елате и ми докажете разликата в провинциите, или аз ще ви изхвърля от парламента“, разгневи се Кахраман. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4477 |21.04.2018 Ердоган: Бизнесът да благодари за извънредното положение . 1| 6077 |12.04.2018 Ердоган: Време е за край на спектакъла в Сирия и Ирак . 2| 5475 |11.04.2018 Ердоган в десетката: Къде са помощите от богатите мюсюлмански страни за нуждаещите се . 1| 5974 |10.04.2018 Атина отвърна на Анкара: Гръцки войници изгониха със стрелба турски вертолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads