Реклама / Ads

7| 5882 |24.06.2011

Хърватия получи зелена светлина за членство в ЕС

.
Ръководителите на държавите-членки на ЕС дадоха зелена светлина за присъединяването на Хърватия към Европейския съюз. По този начин те одобриха приключването на преговорите за присъединяване, които ЕС води със Загреб от 2005 година.
На срещата на върха на ЕС в Брюксел европейските лидери приеха декларация, в която се иска да бъдат взети всички необходими решения преговорите за присъединяване с Хърватия да бъдат завършени до края на месеца. На практика това е равносилно на даване на разрешение за влизане на една страна кандидат в ЕС, отбелязва АФП.

В текста се настоява Хърватия да продължи усилията си за реформи, специално по отношение на съдебния сектор и основните права. За да се уверят, че Загреб ще спази обещанията си до ратифицирането на договора и по искане на страни като Франция, държавите от ЕС са предвидили прилагане на механизъм за наблюдение, поверен на Европейската комисия (ЕК).

След подписването на договора, което се очаква да стане в средата на декември, ще бъде организиран референдум в Хърватия, а след това 27-те страни членки ще се произнесат на свой ред за присъединяване на Загреб по парламентарен път или чрез референдуми.

Ако процесът се развива нормално, Хърватия може да стане 28-ата страна-член на ЕС от 1 юли 2013 г., според пожеланието на Европейската комисия, посочва АФП. На 10 юни ЕК реши да предложи на Съвета на министрите на ЕС да бъдат затворени и последните четири глави от общо 35 в преговорите с Хърватия за присъединяването й към съюза и така даде зелена светлина за приемането на страната от 1 юли 2013 г.

Хърватия ще стане втората страна, произлязла от бивша Югославия, която се присъединява към ЕС, след Словения през 2004 г. Преговорите с Хърватия от дълго време буксуваха заради глава „Правосъдие“. ЕС изискваше от Загреб да отбележи напредък в областта на борбата срещу корупцията, преследването на военнопрестъпници и сътрудничеството с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, както и да извърши реформа в правосъдието, която да осигури независимост на магистратите.

Доста продължително преговорният процес беше блокиран и заради граничен спор между Хърватия и Словения. В крайна сметка в края на 2009 г. двете страни постигнаха споразумение въпросът да бъде разрешен чрез международен арбитраж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Брюксел поряза Македония за членство в ЕС 6| 4803 |20.06.2011 . Компютърна грешка отменя лотарията за "зелена карта" 1| 4944 |14.05.2011 . Ирландия ще получи 10 млрд. евро от ЕС 2| 4122 |18.11.2010 . Заем от 913.2 млн евро получи Румъния от МВФ 1| 4183 |05.07.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ