Реклама / Ads
0| 2945 |21.05.2021 СВЯТ

Испания обвинява Мароко в изнудване заради мигрантите

.
Източник: БГНЕС
Испания обвини Мароко в "изнудване" в четвъртък заради рекордните 8000 мигранти, които успяха да достигнат испанския северноафрикански анклав Сеута. Скандалът предизвика криза и сблъсъци на границата през нощта.
 

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес заяви, че действията на Мароко са "агресия спрямо испанските граници, както и спрямо тези на Европейския съюз“.

 

„Не говорим за младежи на 16, 17 години. Говорим по-скоро за деца на седем или осем години, на които им е позволено да преминат според неправителствените организации, пренебрегвайки международното право“, каза тя пред испанското обществено радио.

 

„Наречете го както искате, но аз го наричам изнудване“, каза тя. „Не е приемливо да излагаме живота на непълнолетни или на хора от собствената си държава в риск.“

 

Испанските власти съобщиха, че полицията е открила загинал мъж във водата край плажа в четвъртък - второто подобно удавяне тази седмица.

 

Мароканските власти наемат автобуси за връщането на жителите в различните градове на Мароко, съобщават АФП. Около 3000 са били транспортирани до края на вчерашния ден.

 

„Испания и Мароко постигнаха споразумение, с което официализираха случващото се на практика и от снощи възрастните, които влизат в Сеута, се връщат на групи“, каза полицейски служител пред АФП.

 

Мадрид заяви, че 6 000 от приблизително 8 000 мигранти вече са били върнати обратно. „Всеки, който стигне до плажа на Сеута, веднага е върнат“, съобщават представители на испанската столица.

 

Припомняме ви, че скандалът в Сеута избухна, след като хиляди мигранти преплуваха или преминаха през границата в понеделник. А напрежението между двете страни е причинено заради Ибрахим Гали, който е приет в испанска болница с COVID-19, без знанието на Мароко. Гали е разследван за извършени престъпления срещу човечеството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2986 |20.05.2021 Amnesty International: Мигрантите се използват като пионки в политическа игра между Мароко и Испания . 0| 3437 |18.05.2021 Испански военни в помощ на Мароко след мигрантско цунами . 1| 3214 |31.03.2021 В Испания вече ходят на плаж с маски . 0| 3685 |18.03.2021 Испания е четвъртата европейска държава, която разреши евтаназията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads