Реклама / Ads
3| 2927 |29.06.2024 СВЯТ

ISW: Ядреният шантаж на Путин срещу Запада продължава

.
Нови путински заплахи
Руският президент Путин нареди производството и разполагането на ракети с малък и среден обсег на действие, които могат да носят ядрени оръжия, след като САЩ се оттеглят от Договора за ядрените сили със среден обсег на действие през 2019 г. Това е част от продължаващата кампания на Кремъл с цел да повлияе на западните решения в полза на Русия. Кремъл последователно се опитва да разруши западното единство за военна подкрепа за Украйна. Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).
 

През последните месеци учения на САЩ и партньорите им включваха пускови установки, способни да изстрелват ракети, които могат да представляват променлива заплаха за Русия от местата на ученията.

 

Остров Борнхолм се намира на около 300 км от най-западния бряг на Калининградска област и на около 1400 км от Москва.

 

Шести американски флот уточни, че учението на остров Борнхолм е включвало транспортиране на пусковата установка Typhon от сушата до брега като част от репетициите за защита на конвой, което предполага, че тези учения вероятно са включвали оръжия с по-малък обсег.

Украинските сили съобщиха, че са нанесли удар по петролно депо в Русия на 28 юни, а през нощта на 27 срещу 28 юни са нанесли удар по завод за микроелектроника и военно подразделение.

 

Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили (StratCom) съобщи на 28 юни, че украинските сили са повредили или унищожили повече от 30 руски военни самолета през първите шест месеца на 2024 г., въпреки че ISW не може да потвърди напълно този доклад.

 

Съобщава се, че много представители на руския елит са преминали от критикуване на военните усилия на Русия в Украйна към подкрепата им, тъй като оценяват, че Русия има превес.

 

Руски официални лица призоваха за по-строги наказания в руската наказателна система, вероятно в отговор на неотдавнашните терористични нападения в Дагестан.

 

Възможно е Русия да създава флот в сянка за транспортиране на руски втечнен природен газ (LNG) и заобикаляне на западните санкции.

 

 

Анкара гледа на Кавказ и Централна Азия като на продължение на османотурската национална мечта, а Москва ги вижда като градината на своя наследник

 

Украинските сили наскоро възстановиха загубените си позиции край Вовчанск и Кременна, а руските сили наскоро напреднаха край Часов Яр.

 

Руското опозиционно издание "Важни истории" използва данни на Федералната държавна статистическа служба (Росстат), за да изчисли, че над 71 000 руснаци са загинали във войната срещу Украйна между 2022 и 2023 година.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2600 |26.06.2024 TIME: Най-важният резултат от срещата на върха в Швейцария - обещанието на Украйна за контакти с Русия . 5| 11015 |24.06.2024 ЕС измисли как да заобикаля Орбан . 2| 2736 |23.06.2024 Израелският министър на отбраната: Готови сме за всякакви действия в Ливан . 7| 5299 |21.06.2024 Проф. Слатински: Западът най-накрая има стратегия срещу Русия на Путин. Не влага обаче като главна цел победата на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads