Реклама / Ads
3| 2880 |04.10.2024 СВЯТ

ISW: Тежки загуби на техника и войници спъват настъплението на Русия в Украйна

.
Война
Руските сили превзеха Угледар в западната Донецка област на 1 октомври и селището вероятно ще осигури на руските сили подобрена тактическа позиция за преследване на оперативните им усилия за напредване към магистрала H-15 (град Донецк - град Запорожие) и елиминиране на широкия украински фронт в западната част на Донецка област. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).
 

ISW прави разлика между тактическите победи, които са от значение на тактическото ниво на войната в близост до бойните действия, и оперативните победи, които са значителни на оперативно ниво на войната и засягат големи сектори от цялата фронтова линия.

 

Угледар обаче сам по себе си няма да промени радикално оперативната ситуация и руските сили вероятно ще се борят да постигнат оперативните си цели в района по време на продължаващата настъпателна операция в западна Донецка област - да превземат Часов Яр, или да изтласкат украинските сили от левия (източен) бряг на река Оскил.

 

Руските сили продължават да дават приоритет на офанзивата си към Покровск и оперативното значение на превземането на града вероятно отчасти ще зависи от способността на руската армия да използва града в по-широки оперативни маневри в Донецка област.

 

Руските сили продължават да търпят тежки загуби на бронирана техника при големи, неуспешни механизирани атаки по цялата фронтова линия, особено в западната Донецка област.

 

Продължаващото тежко руско изтощение и по-нататъшното предислоциране в Курска област ще отслабят способността на Русия да поддържа настъпателни операции в Североизточна и Източна Украйна, въпреки че е по-вероятно руските сили да продължат да намаляват настъпателната си активност в по-нископриоритетните сектори на фронта, отколкото да го направят така еднакво по цялата фронтова линия.

 

Настоящата настъпателна операция през лятото на 2024 г. вероятно ще достигне кулминацията си през следващите месеци и дори седмици, но въпреки това руските сили може да продължат да провеждат нападателни операции с много по-ниско темпо в цяла Украйна.

 

Съобщава се, че руските сили са ангажирали значителна част от предвидените си оперативни резерви за настъпателни операции в Донецка и северна Харковска област, което показва, че руското военно командване може да е приоритизирало формирането на оперативни резерви за подкрепа на настъпателни операции в приоритетни сектори на фронтовата линия пред развитието на целия театър стратегически резерви за цялата настъпателна кампания в Украйна.

 

Украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви на 3 октомври, че руското военно командване първоначално е възнамерявало да ангажира по-голямата част от "стратегическите резерви" на Русия в направленията Харков и Покровск -Торецк, но че украинското нахлуване в Курска област и забавянето на руския напредък в северната част на Харковска област е усложнило този план.

 

Руското военно командване продължава да дава приоритет на настъпателните операции в приоритетните сектори на фронтовата линия пред дългосрочното планиране на руската кампания в Украйна, но украинското нахлуване в Курска област изглежда значително е усложнило развитието на оперативните резерви на Русия. Намерението показва, че това са резерви на "оперативно", а не на "стратегическо" ниво. Американски служители са заявили пред New York Times (NYT) през август 2024 г., че Русия вероятно трябва да разположи между 15 и 20 бригади — или най-малко 50 000 войници — от Украйна или оперативните резерви на Русия, за да изтласка украинските сили от Курска област.

 

Руското военно командване вероятно ще продължи да се бори с въздействието на ограниченията на работната сила върху офанзивните способности на Русия, докато руският президент Владимир Путин реши, че ползите от по-ефективни политики за генериране на сили, като още една частична мобилизация на руските резервисти, надвишават риска на обществената реакция.

 

Путин изглежда използва програмата за подкрепа на ветерани "Време на герои", за да милитаризира регионалните и местните правителствени администрации и допълнително да втвърди провоенна идеология в руската държава и общество.

Увеличаващите се назначения на руски военни ветерани от войната в Украйна в правителството и държавните структури в цяла Русия вероятно са част от усилията за установяване на провоенни, ултранационалистически личности, лоялни на Путин, на видни места в местното правителство и обществото, докато Русия търси начини за реинтеграция ветерани от войната в руското общество и неусетно изпращат визията на Путин за бъдеща руска класа от елити и по-широко общество, съставено от такива личности.

 

Публичната и вероятно планирана среща на Путин с Жога вероятно е имала за цел да установи обществените очаквания на Путин от участниците във "Времето на героите". Жога многократно подчертава на срещата си с Путин, че той е "преди всичко войник", който ще служи на Русия "там, където той е най-необходим", което показва, че Путин вероятно очаква лоялност от тези подбрани личности преди всичко.

 

Руските власти продължават да арестуват служители от Министерство на отбраната (МО) по обвинения, свързани с лошо управление и корупция. Руският следствен комитет обяви на 2 октомври, че е поставил под домашен арест бившия заместник-началник на горското стопанство на Министерството на отбраната Александър Случак и е задържал генералния директор на ООО "Транслесстрой" Озман Авдолян за присвояване на 20 милиона рубли (около 210 248 долара), свързани с лошо управление на договори на Министерството на отбраната.

 

Руски източници заявиха на 2 октомври, че руските органи са образували дело за кражба на военно имущество на стойност над 1 милион рубли (около 10 500 долара) в Тюменското висше военно инженерно командно училище, като са задържани двама заподозрени, включително шофьорът на генерал-майор Д. Евмененко.

 

Руският следствен комитет също постави заместник-началника на Военностроителната компания на руското МО Дмитрий Сергел в междудържавен списък за издирване за присвояване на средства от руското МО. Съобщава се, че Сергел е присвоил над 35 милиона рубли (около 367 935 долара) като част от договор за основен ремонт на военна болница в Перм, оценен на повече от 190 милиона рубли (около 1 997 363 долара). ISW забеляза увеличаване на арестите, свързани с Министерството на отбраната, особено под ръководството на руския министър на отбраната Андрей Белоусов е вероятно усилие не само да "изчисти" широко разпространената корупция, известна под ръководството на бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, но и да задоволи търсенето на руското общество за справедливост и демонстрира, че Кремъл се бори с корупцията.

 

Съобщава се, че ударите са били насочени към депо за боеприпаси близо до руската авиобаза Хмеймим в провинция Латакия, Сирия през нощта на 2 срещу 3 октомври. Кадри, публикувани на 3 октомври, показват пожар и вторични детонации през нощта, според съобщенията, близо до авиобаза Хмеймим, а Сирийската обсерватория за правата на човека заяви на 3 октомври че неизвестни удари с дронове са унищожили депо за боеприпаси близо до град Джабле близо до въздушната база.

Сирийската обсерватория за правата на човека твърди, че ударите на неизвестни дронове са съвпаднали с присъствието на израелски военни самолети в района. Както сирийската, така и руската противовъздушна отбрана са се опитали да свалят приближаващите израелски ракети в продължение на около 40 минути.

ISW не може да потвърди.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3352 |01.10.2024 Белият дом: Байдън е наредил на американските сили да прехващат ракети, насочени към Израел . 9| 4719 |01.10.2024 Израел започна сухопътна операция в Ливан . 3| 4782 |30.09.2024 Дания пред Съда на ЕС: Политиката за разрушаване на гета под въпрос за расова дискриминация . 3| 2994 |29.09.2024 Възможните сценарии: Какви ще са следващите действия на Израел, Ливан и Иран?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads