Реклама / Ads
1| 3209 |24.09.2024 СВЯТ

Израел обяви извънредно положение: Близо 500 станаха жертвите на ударите в Ливан /видео/

.
Източник: скрийншот, Facebook
Израелското правителство обяви извънредно положение в цялата страна след драстичното засилване на боевете между израелската армия и ливанското движение "Хизбула" в Южен Ливан, предаде ДПА.
 

Израелски медии съобщиха, че извънредното положение ще е трае поне до 30 септември. То означава, че наред с други рестрикции, властите ще могат да ограничават мащаба на събиранията. За момента обаче армията не е публикувала нови инструкции.

 

Най-малко 492 са вече жертвите след израелските удари в Ливан, сред тях има деца и жени. Израелската армия съобщи, че е атакувала 1300 цели на Хизбула.

 

Групировката на свой ред обяви, че е изстреляла 200 ракети по Северен Израел. В Южен Ливан се образуваха километрични задръствания - хиляди хора бягат от районите, за които се смята, че са бастиони на Хизбула.

 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди, че конфликтът между Израел и ливанската групировка заплашва да доведе до "тотална война" в Близкия изток.

 

Борел коментира ситуацията преди срещата на страните от Г-7 снощи в навечерието на откриването на "седмицата на високо равнище" в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

 

"Ескалацията е изключително опасна и обезпокоителна. Мога да кажа, че сме почти на ръба на тотална война", коментира върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел.
Никой няма да спечели от ескалация в Близкия изток, предупредиха външните министри от Г-7 и призоваха за спиране на сегашния разрушителен цикъл.

 






Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че при масираните атаки срещу Хизбула в Южен Ливан. Израелските ВВС са "унищожили десетки хиляди ракети, които са заплашвали израелските граждани".

 

Хизбула и Израел си разменят огън почти всекидневно от близо година. Около 150 000 души от двете страни на границата бяха принудени да напуснат домовете си заради атаките. Миналата седмица конфликтът отново ескалира след израелско нападение срещу ръководството на Хизбула близо до Бейрут и след като в Ливан бяха взривени хиляди устройства за комуникация, при което загинаха над 50 души, включително мирни граждани.







Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази тревога от ескалацията на насилието в Близкия изток и от стотиците убити и ранени в Ливан при израелските нападения.

 

"Генералният секретар е силно разтревожен от ескалацията на ситуацията по протежение на Синята линия (демаркационната линия между Израел и Ливан, определена от ООН - бел. ред.) и от големия брой цивилни жертви, включително деца и жени, за които съобщават ливанските власти, както и от хилядите разселени лица, на фона на най-интензивните израелски бомбардировки от октомври миналата година насам, заяви говорител на ООН.

 

"Генералният секретар е много обезпокоен и от продължаващите удари на Хизбула по Израел. Той е силно загрижен за безопасността на цивилното население от двете страни на Синята линия, включително на служителите на ООН, и категорично осъжда загубата на човешки живот", подчерта говорителят, цитирано от БТА.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3184 |20.09.2024 ISW: Нова вълна от мобилизация може да разклати властта на Путин . 1| 2808 |19.09.2024 Зеленски ще се срещне идната седмица с Байдън, Харис и Тръмп . 2| 3654 |17.09.2024 Закопчаха руски гражданин в САЩ по обвинения в нелегален износ на електроника за дронове за Русия . 0| 2480 |16.09.2024 Опонент на кандидат-кмет в Сао Пауло нападнат с метален стол по време на дебат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads