Реклама / Ads
0| 5237 |30.04.2011 СВЯТ

Кадафи: Пътят към мира е отворен

.
Муамар Кадафи
Либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че все още е готов да прекрати огъня, но това трябва да включва всички страни, а не само собствените му сили, които се борят срещу бунтовниците в източната част на страната, предаде Ройтерс.
 

"Либия все още е готова да спре огъня, но това не може да стане едностранно", заяви Кадафи в директно телевизионно обръщение. "Ние сме първите, които биха приветствали спиране на огъня и първите, които биха го приели, но кръстоносните атаки на НАТО не са спрели", посочи либийският лидер.

Кадафи заяви също, че иска да преговаря с НАТО за слагане на край на въздушните нападения на алианса срещу неговата страна. "Ние не сме ги нападали. Тогава защо те ни нападат? Нека да обсъдим това, нека седнем на масата на преговорите", каза либийският лидер. "Пътят към мира е отворен", добави той.

Той каза още, че ако целта на коалицията е нефтът, то страните винаги може да се споразумеят за договорите, предаде ИТАР-ТАСС.

Кадафи обаче показа ясно, че няма намерение да се поддаде на международния натиск да сложи край на 41-годишното си управление, посочва ДПА. "Няма да напусна моята страна. Никой не може да ме накара да я напусна или да ми каже да не се боря за страната си", подчерта той.

Кадафи каза също, че натовските въздушни нападения и морски патрули са надхвърлили мандата, даден им от ООН, и призова Русия, Китай и приятелски настроените африкански и латиноамерикански страни да поискат от Съвета за сигурност преразглеждане на резолюцията. Той посочи, че ударите и санкциите засягат мирното население и разрушават инфраструктурата на страната, допълва БТА.

Кадафи заяви също, че либийците не трябва да воюват едни срещу други и хвърли вината върху наемниците и чужденците. "Не можем да се бием помежду си. Ние сме едно семейство", подчерта той.

Либийската държавна телевизия съобщи, че докато Кадафи произнасял телевизионното си обръщението, натовски самолети са бомбардирали район в либийската столица близо до сградата на телевизията, като намекна, че либийският лидер вероятно е бил мишена на нападението, съобщи Ройтерс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6007 |23.04.2011 Ексхумират Салвадор Алиенде пак; питат как е умрял . 1| 5012 |19.03.2011 Кадафи: Ще съжалявате, ако се намесите . 5| 4978 |16.03.2011 Синът на Кадафи: До 48 часа всичко ще свърши! . 1| 5435 |15.11.2010 В Хаити масово умират заради холера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads