Реклама / Ads
2| 3378 |11.03.2021 СВЯТ

Камарата на представителите в САЩ прие икономическия пакет на стойност $1,9 трилиона

.
Президентът на САЩ Джо Байдън Източник: БГНЕС
В САЩ предложеният от президента Джо Байдън гигантски пакет от икономически стимули за възстановяване от пандемията беше приет окончателно от Конгреса, предава БНР.
 

Последният вот беше в Камарата на представителите и резултатът - 220 конгресмени "за" срещу 211 "против" - беше стриктно по партийна линия. Нито един републиканец не подкрепи мерките за общо 1 трилион и 900 милиона долара. Това е първата голяма политическа победа на Байдън, откакто встъпи в длъжност през януари.

 

"Искам да благодаря на председателката Пелоси и на Камарата на представителите, че приеха закона. Скоро ще подпиша указ за обнародването му. Това е историческа победа за американския народ", заяви той.

 

Джо Байдън обяви, че са поръчани още 100 милиона дози за от ваксината на "Джонсън и Джонсън" за Съединените щати, като все още се очаква през май вече да има достатъчно за цялото население.

 

Републиканската опозиция обвини Белия дом и демократите, че харчат пряко силите на американската икономика, че планът на Байдън е социалистически и че много малка част от огромната сума ще бъде похарчена за реална борба срещу епидемията.

 

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие планът "Байдън" дава основание прогнозираните 3 процента ръст на американската икономика тази година да бъдат удвоени. Ефектът върху глобалната икономика пък ще е с близо пункт и половина по-голям ръст на годишна база - 5,6 на сто.

 

Сенатът вече одобри законопроекта в събота след серия от дебати, при които отпаднаха някои по-либерални предложения в това число увеличаване на минималната работна заплата до 15 долара на час.

 

Приемането на облекченията се очаква ден преди Байдън да се обърне към нацията по повод една година от влизане в сила на строги мерки заради пандемията, отнела живота на над 520 000 и покосила икономиката.

 

На този фон милиони продължават да са без работа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4978 |29.08.2020 Путин приема президентските избори в Беларус за честни . 0| 4697 |15.04.2020 Вместо публика и Евровизия - залата в Ротердам ще приема болни от COVID-19 . 0| 3673 |10.03.2020 Европейски страни ще приемат деца от гръцки бежански лагери . 1| 4433 |07.03.2020 САЩ бойкотира приемането на споразумението за мир в Идлиб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads