Реклама / Ads
3| 6937 |02.06.2011 СВЯТ

Китайски хакери удариха Пентагона

.
Голям скандал се заражда между САЩ и Китай, след като стана ясно, че китайски хакери са успели да разбият паролите за пощите в Gmail на високопоставени представители на Пентагона.
 

Кибер пирати от Китай са успели да проникнат в пощите в Gmail на членове на американското правителство, на високопоставени офицери от Пентагона, на китайски дисиденти и на азиатски ръководители, сред които от Южна Корея. Гугъл увери, че жертвите на тази нова кибер атака са били предупредени и че електронните им пощи вече са сигурни. Инцидентът става в момент, когато САЩ променят военната си доктрина и се готвят да обявят този вид атаки като "военни действия", които могат да доведат до ответни мерки, вариращи от икономически санкции до класически въздушни удари. Тази промяна на стратегията стана наложителна, след като според някои експерти, вече е възможно да поставиш на колене дадена държава, без дори един изстрел.

Американските власти се надяват да установят механизъм за сдържане, аналогичен на механизма от времето на Студената война, който се основаваше на равновесието в ядрената област. Трудността в отговора на кибер атаката е да се установи откъде идва тя. Пентагонът счита, че мащабното кибер пиратство може да дойде само от враждебно правителство. Но хакерите показаха неотдавна, разбивайки сайтовете на големи американски медии, че заплахата може да идва и от технологични компании, специализирани в областта на информатиката.

Китай, от своя страна, определи като "недопустимо" съобщението на Гугъл, че кибер атака, дошла източно от страната, е довела до разбиването на имейлите на високопоставени американски представители и на китайски дисиденти. Китайското външно министерство съобщи, че Пекин отказва да поеме "отговорността за тази афера". "Комюникето, в което се твърди, че китайското правителство подкрепя кибер атаките е изцяло изфабрикувано. В него се съдържат задни мисли", съобщи говорителят на министерството.

Гугъл обаче е сигурен в твърденията си. "Неотдавна разкрихме кампания, предназначена да събира пароли, вероятно чрез phishing (техника, която цели да злоупотреби с интернет потребителите, за да ги убеди да съобщят поверителни данни)", заяви представителят на интернет гиганта Ерик Грос в съобщение, разпространено в мрежата. Кибер пиратите били от Цзинан, провинция Шандун, между Пекин и Шанхай, уточни той. "Целта на тази маневра изглежда е била да се наблюдават имейлите на засегнатите потребители", допълни представителят на Гугъл. Пиратството е засегнало стотици имейли в Gmail, уточни Грос. "Гугъл разкри тази кампания и я прекрати. Ние информирахме жертвите и защитихме техните имейли. Уведомихме и властите на засегнатите страни", допълни той.

Белият дом съобщи днес, че правителството на страната не е пострадало. "Наблюдаваме появилите се информации и се опитваме да съберем фактите", съобщи представител на Белия дом, пожелал да остане анонимен. "Нямаме никаква причина да смятаме, че имейл на американски официален представител е станал жертва на кибер атака", каза още представителят. Новата афера става на фона на силно обтегнатите отношения между Гугъл и Китай. Миналата година интернет гиганта имаше дълъг спор с местното правителство, което обвиняваше, че е виновно за цензурата и кибер атаките. Тогава Китай отрече да носи отговорност и нарече обвиненията неоснователни. От тогава Гугъл реши да не цензурира повече сайта си на китайски и да го прехвърли в Хонг Конг. През юли м. г. компанията получи от властите в Пекин подновяване на лиценза, който изтече в края на юни. Това й позволи да продължи да работи на най-големия интернет пазар в света с около 457 милиона потребители. От своя страна, Китай запазва своята "Голяма информационна стена", която цензурира в мрежата чувствителни теми като човешките права и критиките срещу комунистическия режим и блокира Фейсбук, Туитър, Дейлимоушън и Ю Тюб.

Големи компании в САЩ също се оплакаха от кибер атаки като Сони и авиоконструктора Локхит Мартин. Двете компании твърдят, че са били жертви на атаки срещу тяхната информационна система. Локхит произвежда изтребителите F-16 и F-21 и ракетите Тридент. Според говорителя на Белия дом Джей Карни щетите са били минимални, но показали слабостта на системата за сигурност. Директорката на най-голямата антивирусна компания Лаб Зау Наталия Касперски твърди, че всеки ден в мрежата се появяват над 70 000 нови "хитри програми". Според нея една част от тях може да са много мощни. При всички дискусии за сигурността в интернет винаги се споменава аферата "Stuxnet" - унищожителен шпионски вирус, който се приписва на американско-израелска компания, успяла през 2010 г. да се внедри в иранската ядрена програма и частично да я унищожи. Експертите питат какво ще стане утре, ако престъпни организации или хулигански държави имат възможността да нанесат още по-големи щети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4920 |28.03.2011 ООН иска освобождаването на китайски юрист . 0| 4838 |24.03.2011 Хакери удариха ЕК . 17| 7300 |24.01.2011 Гардиън: Крайни екстремисти удариха отново в Москва . 5| 5833 |19.12.2010 Пентагона с нововъведения за хомосексуалистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads