Реклама / Ads
3| 5263 |20.02.2016 СВЯТ

Край на драмата! Великобритания остава в ЕС със сделка

.
Дейвид Камерън
"Споразумението за Великобритания в ЕС е готово. Драмата свърши". Tова обяви първа от всички лидери премиерът на Литва Далиа Грибаускайте в Twitter профила си час преди полунощ след преговори, продължили 19 часа между държавните глави и правителствените ръководители на Европейския съюз.
 
Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън коментира, че е договорил "сделка, която да даде на Великобритания специален статус в ЕС".

Основното постижение в споразумението е, че Великобритания ще може да спира социалните плащания за имигранти в ЕС за седем години. Този механизъм ще може да бъде използван от всички държави членки в моменти на прекомерно натоварване на социалните им системи.По време на разговорите на срещата на върха София настоя за членство в Шенген срещу приемане на исканията на Великобритания. Освен това България беше измежду държавите, които настояха за скъсяване на максималния срок, за който могат да бъдат спирани социалните добавки за имигранти.

Освен това децата на имигрантите, които не живеят на територията на Великобритания, ще получават детски добавки, индексирани според стандарта на живот в държавата си на произход, а не равни на тези, които получават децата на Острова. Държавите ще могат да намалят по този начин разходите за детски добавки от 1 януари 2020 г.

Според документа, уреждащ 7-годишния период за спиране на социалните добавки, той ще засяга новопристигащите на територията на съответната държава работници. Ще бъдат ограничавани социалните плащания за имигрантите, които работят, но имат ниски доходи (напр. допълнителни средства, платени от държавата и данъчен кредит - "in-work benefits").

Освен това, от момента в който той бъде напълно въведен в сила, ограничителният режим ще трябва да започне да допуска социални плащания за работници постепенно, като взима предвид степента им на интеграция на трудовия пазар на държавата членка.

Въпросът за степента на интеграция на Великобритания в ЕС е разяснен - тя няма да бъде задължена от водещия принцип за "все по-задълбочена интеграция" между държавите в Съюза и няма да бъде ангажирана с присъединяване към еврозоната, а на Лондон са обещани бъдещи промени в договорите за Европейския съюз при следващата му промяна. Промените ще касаят гаранциите, че Великобритания няма да бъде изключена от процеса на вземането на решения в Еврозоната, въпреки че не е член на валутния съюз.

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск потвърди, че сделката с Великобритания е факт половин час преди полунощ в петък вечер в Twitter с думите, че финалното споразумение е подкрепено единодушно от всички държави членки.

Канцлерът Ангела Меркел изрази убеденост, че европейските лидери са успели да предоставят на Великобритания достатъчно добро споразумение, че премиерът Камерън да може да поведе кампания за оставане на страната в Европейския съюз на предстоящия референдум по време на пресконференция след преговорите.

Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини определи споразумението с Лондон като "добра сделка"  и заяви, че следващите приоритети на ЕС ще бъдат решаването на конфликта в Сирия и установяването на работещи институции в Либия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4646 |17.02.2016 60% от европейците искат Великобритания в ЕС . 0| 4759 |02.02.2016 Взрив избухна край училище в Швеция . 2| 4516 |07.12.2015 САЩ „инжектира” Украйна с нови 190 милиона долара . 0| 4539 |03.12.2015 И Великобритания вече бомбардира ИДИЛ в Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads