Реклама / Ads
0| 5182 |19.04.2016 СВЯТ

Мадлин Олбрайт: Русия е Бангладеш с ядрена бомба

.
Мадлин Олбрайт
Русия е страна, която провокира, за да може след това да се чувства оскърбена. Това заяви бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. „Русия премина през криза на идентичността. Никога няма да забравя как веднъж през 90-те години на миналия век по време на една моя визита там един човек ми каза: „Ние бяхме супердържава, а сега сме Бангладеш с ядрено оръжие“, коментира още тя за австрийския вестник "Ди Пресе".
 
Според Олбрайт, Владимир Путин се е възползвал от ситуацията и сега се опитва да държи всичко под контрол.

„В Сирия целта на руснаците бе да се отвлече вниманието от Украйна, както и да усилят своето влияние в Близкия изток. Но искам да подчертая: САЩ нямат проблем с Русия, докато тя не окупира други страни”, отбеляза тя.

„САЩ се разглеждаха в ролята на незаменима нация, която трябва да прави добро в различни краища на света. „Незаменима“ не означава, че ние действаме сами. Смисълът на тази роля се заключава в това, че нашето участие беше необходимо в цял свят”, коментира бившият държавен секретар.

Тя посочи, че е подкрепяла войната в Афганистан „с цялото си сърце”, защото именно там са били планирани атентатите от 11 септември 2001 г. Последвали обаче кампаниите в Ирак и Либия, които се превърнали в провал заради липсата на дългосрочна визия за развитието на двете страни.

„Американците са изморени от войните. (...) В света съществуват проблеми, за решаването на които са необходими повече, отколкото усилията на една страна. САЩ не искат да бъдат световен полицай – ние не сме империалистическа държава”, посочи тя.


По думите й глобализацията и модерните технологии са довели до ерозия на доверието към официалните институции, а мнозина са усетили загуба на идентичността си и това води до прояви на етническо, религиозно и национално равнище.

„Национализмът е много опасна игра”, предупреди тя, като отбеляза, че възходът му идва на фона на разкол в Европейския съюз и липсата на единна финансова политика: „При първите трудности всеки се опитва да прехвърли топката на другия”.

„За мен си остава загадка: нали съществува комисар на ООН по въпросите на бежанците, не разбирам, защо не работят механизмите, които биха помогнали, за да се справим с подобни кризи. От самото начало международната общност се държи така сякаш кризата ще изчезне от само себе си”, каза Мадлин Олбрайт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4348 |13.04.2016 НАТО и Русия се срещат след две години . 0| 4382 |08.04.2016 Съветът НАТО - Русия подновява работата си . 0| 4479 |25.03.2016 Русия и САЩ ще крепят примирието в Сирия . 21| 4757 |15.03.2016 Руските самолети се завръщат от Сирия в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads