Реклама / Ads
9| 10480 |06.08.2012 СВЯТ

"Малчуган" и "Дебеланко" изпепеляват Хирошима и Нагасаки през август 1945

.
Хирошима - 6 август 1945 г.
В утрото на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ с командир на екипажа — полковник Пол Тибетс хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ (от англ. - „малчуган“). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.
 

В дните преди бомбардировката Хирошима е град с развита тежка промишленост, с военно значение. Във и около града са разположени няколко военни лагера и щаба на Пета дивизия и Втора основна армия на фелдмаршал Сунроку Хата, командващ защитата на южна Япония. Освен това Хирошима е и важна продоволствена база за армията, важен транспортен и сборен възел. Той е един от няколкото града, при които бомбардировката би дала идеална представа за действието на новото оръжие. По други сведения, генерал Спаац съобщава пред комитета по избор на целите, че Хирошима е единствената от целите, в която няма лагер за военнопленници, което кара Вашингтон да даде на целта най-висок приоритет.

В центъра на града имало няколко сгради от железобетон и тухлени леки постройки. Зоната извън центъра била гъсто застроена от дървени постройки. В покрайнините били разположени големи заводи.

Населението на Хирошима достига максимум 381,000 жители в ранните години на войната. В хода на войната населението намалява значително, най-вече поради систематичната евакуация на населението по нареждане на правителството, поради опасността от бомбардировки. По време на бомбардировката населението на града е приблизително 255,000 жители (тази оценка за броя на пребиваващите е основана на регистрацията на населението, допълнителните работници и военни, но данните може и да са неточни).

Хирошима била основна цел (резервни били Кокура и Нагасаки) на първата американска мисия за атомно бомбардиране на 6 август 1945 година. В бомбардировача B-29 Enola Gay, предназначен за изпълнение на задачата, командир и пилот бил командирът на 509-та обединена ескадрила полковник Пол Тибетс. Той излита от военната авиобаза Северно Поле, разположена на остров Тиниан, в западната част на Тихия океана. Полетът продължава около 6 часа. При излитането времето било добро, екипажа и оборудването работели изправно. Флотският капитан Уилям Парсънс поставя детонатора малко преди излитането на самолета.

Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолети, които се отправят в посока южна Япония. Била обявена тревога, направено е радио-обръщение в много градове, включително Хирошима. Самолетите приближавали към крайбрежието на много голяма височина. Около 08:00 часа, операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решили да не прихващат такова малко формирование с цел икономия на гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, „ако врагът атакува, но това не се очаква“. Не било проведено каквото и да е проучване на самолетите.

Трите самолета B-29, нанесли удара, били: Енола Гей (главен самолет, кръстен на майката на полковник Тибетс), „The Great Artiste“ (носещ измервателни прибори) и неназован тогава B-29 (по-късно кръстен „Necessary Evil“, в превод от английски -„необходимото зло“), носещ фотоапаратура.

В 08:15 часа местно време „Enola Gay“ хвърля ядрената бомба, назована „малчуган“ - 50 килограмово ядро от уран-235 с взривен еквивалент от около 13 килотона тротил в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80,000 души. Около 2000 човека (още 800—1000 умират по-късно) били японски американци, учещи преди войната и оказали се в невъзможност да напуснат страната по време на военните действия. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднено от няколко фактора: ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките, или стремеж да бъде преувеличен броят на жертвите от японска страна в зависимост от политическите намерения.

Счита се, че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души, а в Нагасаки между 60 000-80 000, като болшинството са от цивилното население.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6675 |29.07.2012 Румънците решават политическата съдба на Бъсеску . 1| 6944 |28.07.2012 Израелски депутат: Израел не е жертва, виновна е политиката му . 1| 6234 |27.07.2012 Депутатка от сирийския парламент избяга в Турция . 4| 7464 |26.07.2012 Депутатите в Словакия се отказаха от имунитета си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads