Реклама / Ads

0| 3925 |29.10.2015 СВЯТ

Мария Габриел: ЕС трябва да гарантира по-ефективно управление на външните граници

.
Мария Габриел
ЕС трябва да гарантира по-ефективно, модерно и бързо управление на границите си, като засили процедурите за проверка на контролните пунктове. Тринадесет страни-членки вече имат своя собствена система за регистриране на влизащи и излизащи граждани на трети страни.

Това е сигнал, че ЕС трябва да се движи напред с по-бързи темпове и сътрудничеството относно защитата на външните граници на Съюза да се превърне в правило с прилагането на пакета „Интелигентни граници”. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел при обсъждането в пленарна зала на пакета „Интелигентни граници” с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Дебатът се проведе преди представянето на новия законодателен пакет на Европейската комисия, предвидено за 2016 г., и е следствие от заключенията на голям брой проекти, ръководени от ЕС.

 

Пакетът ще съдържа два елемента: предложение за система за регистриране на влизащи и излизащи, която ще изчислява дължината на престоя на граждани от трети страни, и предложение, свързано с регистрационна програма на пътници, която ще улеснява процедурите за гранична проверка на често пътуващите.

 

Мария Габриел обърна внимание на няколко ключови елемента, необходими за структурирано и систематично сътрудничество в Европейския съюз. „Прилагането на системата за интелигентни граници ще осигури ефикасната обмяна на информация не само между отделните национални структури, но също така между Европол или Интерпол. Например ще може да се открива дали откраднати паспорти са все още в употреба чрез автоматично консултиране с техните бази от данни. Време е да променим начина на действие, като превърнем сътрудничеството в правило, а не в изключение”, посочи Мария Габриел.

 

Тя отбеляза необходимостта от пълно използване на потенциала на системата, като се гарантира достъп на силите на реда до нея по примера на Шенгенската информационна система (ШИС) или Визовата информационна система (ВИС). Нужно е също да се предвиди достатъчно дълъг период на съхранение на данните, за да има системата истинска стойност.

 

„Настоявам върху необходимостта системата за интелигентни граници да функционира на всички видове граници - морски, сухоземни, въздушни. Настоящата ситуация ни показва, че не можем да приоритизираме едни граници за сметка на други. Доверието в ЕС на международната сцена зависи и от неговия капацитет да осигурява пълна сигурност на своите територии. „Да” на мобилноста, но също така и „да” на сигурността”, обобщи зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 5011 |24.09.2015 Меркел: Асад трябва да участва на срещата за Сирия . 1| 4277 |30.04.2015 415 милиона долара трябват за Непал . 1| 4902 |16.02.2015 Съветник на Обама: Трябва да признаем, че сме се срещали с извънземни . 8| 4777 |15.01.2015 Кери: На Америка й трябват нови коалиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ