Реклама / Ads
0| 3854 |03.03.2017 СВЯТ

Меркел: Германия има право да критикува медийната свобода в Турция

.
”Властите в Берлин имат пълно право да отправят критики към Анкара заради свободата на медиите в страната”, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на посещението си в Тунис. Тя също така отхвърли твърденията на турското ръководство, че правителството има общо в отмяната на турски мероприятия в германски градове.
 

Според нея решението за отмяна на две събития в Германия е „взето от общините и е въпрос на чест да спазваме свободата на изразяване в Германия“.

 

Вчера местните власти в германския град Гагенау забраниха провеждането на събитие в подкрепа на турския референдум за изменения на Конституцията, които предвиждат повече правомощия за президента Реджеп Ердоган. Паралелно с това властите в Кьолн също заявиха, че не разрешават подобно мероприятие в техния град.

 

„Също така смятам, че имаме правото да критикуваме всяко ограничение на медийната свобода“, допълни Меркел. Коментарът ѝ идва, след като кореспондентът на германския „Ди Велт“ бе пратен зад решетките със съдебно решение в понеделник по обвинение в пропаганда на терористична групировка.

 

„Той не е правил нищо повече от това да упражнява професията си, следователно трябва да бъде освободен. Трябва да има независима журналистика, журналистите трябва спокойно да си вършат работата. В Германия ние много държим на свободата на печата, свободната и независима преса е част от нашата демокрация и дори да безпокои някого, в никакъв случай тя не трябва да бъде разследвана“, заяви вчера Меркел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3582 |01.03.2017 Ердоган да не стъпва в Германия, искат политици . 0| 3747 |24.02.2017 Без митинг на Ердоган в Германия за референдума в Турция . 0| 3764 |24.02.2017 Турски дипломати масово искат убежище в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads