Реклама / Ads
1| 5970 |24.10.2011 СВЯТ

Merrill Lynch: И друга агенция може да понижи рейтинга на САЩ

.
Bank of America снижи прогнозата си за ръста на американската икономика през 2012 и 2013 г. до съответно 1,8% и 1,4%
 
САЩ вероятно ще трябва да претърпят загуба на максимално високия си кредитен рейтинг от страна и на поне още една международна рейтингова агенция до края на годината заради опасения за дефицита, се посочва в прогноза на Merrill Lynch – поделението за инвестиционно и корпоративно банкиране на Bank of America, цитирана от Ройтерс.

Повод може да стане евентуален провал на американския Конгрес да се споразумее за внушаващ доверие дългосрочен план за намаляване на бюджетния дефицит на страната. В същия доклад банката понижава прогнозите си за икономическия ръст на страната през 2012 и 2013 г. до съответно 1,8% и 1,4%. През август Standard & Poor‘s понижи кредитния рейтинг на САЩ заради опасения за бюджетния дефицит и нарастващия правителствен дълг. От Merrill обявиха, че втора загуба на максимално високия рейтинг на страната би представлявала допълнителен удар върху отслабената американска икономика.

„Очакваме най-малко едно понижаване на рейтинга в края на ноември или началото на декември“, заяви Итън Харис, икономист за Северна Америка в Merrill. В Конгреса работи специална двупартийна 12-членна комисия, която трябва да помогне за това демократите и републиканците да постигнат споразумение за намаляване на бюджетния дефицит с най-малко 1,2 трлн. долара, като крайният срок за това е 23 ноември. Ако това не стане, ще бъде задействано автоматично намаляване на разходите с посочената сума от началото на 2013 г.

Според експертите на Merrill последният сценарий ще натежи допълнително върху нестабилната американска икономика. Остава обаче неясно коя рейтингова агенция е по-склонна да действа първа по отношение на намаляването на рейтинга.
От Moody‘s, чиято прогноза по американския рейтинг е негативна, посочиха, че разглеждат няколко фактора, включително резултатите от президентските избори и изтичането срока на действие на данъчните облекчения, въведени по времето на президента Джордж Буш, за да вземат решение за рейтинга.

„Ние не изчакваме само комисията, за да решим за рейтинга“, заяви Стивън Хес, водещ анализатор за САЩ в Moody‘s, в интервю за Ройтерс през миналата седмица. Според него евентуален провал по достигането на споразумение от комисията „би бил негативна информация, но няма да е решаваща за мнението ни за рейтинга“.

Агенция Fitch пък все още имат стабилна прогноза за рейтинга на САЩ, което означава, че е по-вероятно първо да преразгледат прогнозата си, преди да понижат рейтинга. В последния си доклад за САЩ от агенцията обявиха, че едно „негативно рейтингово действие“, което би могло да бъде само преразглеждане на прогнозата, може да се случи само при по-слабо от очакваното икономическо възстановяване или при неуспех на комисията да постигне споразумение за мерки за намаляване с най-малко 1,2 трлн. долара на бюджетния дефицит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5584 |24.10.2011 Нов силен трус в Турция - 6,1; България ще помага . 2| 5485 |23.10.2011 6,6 по Рихтер разтърси Турция . 4| 5472 |23.10.2011 Синът на Кадафи ще мъсти за него . 17| 12850 |21.10.2011 Спипаха и сина на Кадафи – Сейф ал Ислам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads