Реклама / Ads
0| 3821 |20.07.2021 СВЯТ

Мюсюлманки на хадж в Мека за първи път без придружител от мъжки пол

.
Източник: Twitter
Бушра Шах най-после сбъднала ”детската си мечта”, да направи голямото мюсюлманско поклонение в Мека, благодарение на неотдавнашното решение на саудитските власти да позволят на жените да изпълняват този основен ритуал на исляма без придружител от мъжки пол.
 

Министерството на хаджа официално разреши тази година на жените, независимо от възрастта им, да извършват голямото поклонение без "опекун" или "настойник", с други думи без близък член на семейството им от мъжки пол, при условие че те отидат там като част от група.

 

"Това е като сбъдната мечта. Моята детска мечта беше да направя хадж", каза пред АФП Бушра Шах, докато събираше куфара си в къщата си в Джеда - голям пристанищен град в Западна Саудитска Арабия, разположен близо до Мека. 

 

За тази майка от Пакистан да отиде на поклонение заедно с нейния съпруг и дете би било разсейване, което би й попречило да се "концентрира изцяло върху обредите".

Облечена в бяла роба, покриваща цялото й тяло, с изключение на лицето, 35-годишната Бушра Шах е сред 60-те хиляди живеещи в Саудитска Арабия хора, избрани за хаджа, ограничен по брой участници за втора поредна година заради COVID-19. 

"Много жени също ще дойдат заедно с мен. Много се гордея, че сега сме независими и че нямаме нужда от настойник", каза тя, преди да целуне сина си и да поздрави своя съпруг.

 

"Единствена възможност" 

 

Съпругът й Али Муртада твърди, че я е "насърчил силно" да направи пътуването сама, след решението на правителството да забрани на децата да участват в хаджа тази година. Самият той ще остане в Джеда.

 

"Решихме, че един от нас трябва да отиде. Тя може да е бременна през следващата година или може би децата все още няма да имат право да участват", каза 38-годишният пакистанец.

 

По-рано властите изискваха присъствие на придружител от мъжки пол за всяка жена под 45-годишна възраст, създавайки пречки за хиляди мюсюлманки по света да извършат поклонението - един от петте стълба на исляма, - което всеки практикуващ мюсюлманин трябва да направи, ако му позволяват физическите и финансовите възможности.


"Хаджът без опекун е истинско чудо", каза пред АФП Маруа Шакер - 42-годишна египтянка, живееща в Рияд.

 

Пристигнала в Мека с три свои приятелки, тази майка на три деца и служителка на международна организация на няколко пъти се опитала да направи поклонението преди пандемията, но не успяла, защото съпругът й не можел да я придружи.

"Изпитвам огромна радост и щастие. Бог ме призова въпреки всички препятствия", каза тя.

 

За Садаф Гафур, домакиня от англо-пакистански произход и майка на три деца, пътуването без настойник от мъжки пол е било "единствената възможност". "Не можехме да оставим децата сами", каза пред АФП тази 40-годишна бивша лекарка, която отишла в Мека с една своя съседка. "Не беше лесно да вземем това решение, но използвахме този шанс като подарък от небето", заяви Гафур, чийто съпруг си останал вкъщи.

 

Въпреки новите разпоредби, чиято дата на влизане в сила не е ясна, някои туристически агенции все още не са склонни да приемат жени, пътуващи без мъж, констатира журналистка от АФП.

 

След издигането на престолонаследника и де факто лидер на кралството Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия бяха предприети социални реформи, особено в областта на правата на жените, с цел подобряване на имиджа на ултраконсервативната държава в международен план, уточняват от БТА.

 

Така на жените бе позволено да шофират или да пътуват без опекун от мъжки пол.

Това отваряне обаче е придружено от безмилостно политическо преследване на критиците на неговата власт, а много активистки за правата на жените са задържани или взети на прицел от съдебната власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5889 |31.10.2020 Великобритания затяга мерките. От четвъртък - мека национална карантина . 0| 3898 |09.08.2019 Над 2,5 млн. души се събират на поклонение в Мека . 0| 4357 |20.08.2018 2 милиона поклонници се стекоха край град Мека . 0| 4979 |08.12.2016 Германия: Мюсюлманките са длъжни да плуват с другите деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads