Реклама / Ads
0| 4379 |18.03.2016 СВЯТ

Могерини: Половин милион души от Либия готови да тръгнат към Европа

.
Фредерика Могерини
Близо половин милион души, разселени на територията на Либия, може да мигрират в Европа. Това предупреди външните министри на ЕС ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини. Тя допълни, че Брюксел обмисля варианта за изпращане на мисия от цивилни експерти по сигурността и миграцията, предадоха Ройтерс и БТА.
 

 

"Там има над 450 000 вътрешноразселени хора и бежанци, които може да се окажат потенциални кандидати за мигранти в Европа", е написала Могерини в писмо с дата 12 март. "Може да се обмисли възможност за сформиране на екип от експерти по миграцията и въпросите на сигурността", допълва тя.

 

Франс прес съобщи за срещата на държавните ръководители на шест европейски страни - Германия, Испания, Франция, Италия, Малта и Обединеното кралство с Могерини. В Брюксел те обсъдиха ситуацията в Либия, предаде Франс прес.

 

ЕС се опитва да постигне споразумение с Турция за спиране на притока от мигранти, пристигащи на бреговете на Гърция. Но в последните дни спасяването на хиляди мигранти, поели от Либия през Средиземно море към Европа, отново постави на дневен ред "вторият фронт" на кризата с мигрантите.

 

Испанският премиер Мариано Рахой подчерта необходимостта от справяне с мафиотските организации, организиращи трафик на хора от Либия, възползвайки се от хаоса там. Френският президент Франсоа Оланд каза, че има голяма опасност, ако хаосът в Либия се запази, да има нови миграционни вълни към Европа. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Европа не бива да се концентрира само върху трафика през Егейско море, а трябва да следи ситуацията в цялото Средиземно море. След няколкоседмично относително затишие в южната част на Средиземно море във вторник бяха спасени 951 мигранти от германски военен кораб и италианската брегова охрана. На следващия ден бяха извадени още 1500 души, а вчера - нови близо 700.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4581 |06.01.2016 1,1 милиона бежанци регистрирани в Германия през 2015 г. . 0| 4385 |25.12.2015 Богаташ си купи апартамент в Хонконг за рекордните 70 милиона евро . 0| 4452 |22.12.2015 Над 1 милион мигранти пристигнали тази година в ЕС . 0| 5372 |18.12.2015 Джон Макафи: "Ислямска държава" мобилизира милиони хакери за кибератака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads