Реклама / Ads
0| 4988 |16.04.2012 СВЯТ

Наблюдатели на ООН влизат в Сирия

.
Първата група от 6-има международни наблюдатели вече са в столицата Дамаск и ще започнат работа от утре, потвърди очевидец, съобщива Ройтерс, цитирайки съобщение на горителят на пратеника на ООН и Арабската лига за страната Кофи Анан Ахмад Фаузи.
 


Числеността на екипа ще бъде увеличена през идните дни до 25-30 души от региона и от други държави. Впоследствие броят на наблюдателите може да достигне 250 или дори повече.


Режимът на сирийския президент Башар ал Асад прие благосклонно разполагането на международни наблюдатели в страната, предаде Франс прес, като се позова на държавната информационна агенция САНА.

"Сирия одобри разполагането на наблюдателите, тъй като няма нищо за криене и се надява тези наблюдатели да предадат истинската картина на това, което се случва на място", заяви САНА в първа официална сирийска реакция на приетата в събота от Съвета за сигурност на ООН резолюция, даваща зелена светлина за изпращането на мисията.


Текстът, който бе одобрен с единодушие, разрешава разполагането на до 30 наблюдатели в Сирия.


По-рано вчера сирийският режим предупреди, че не може да гарантира сигурността на наблюдателите, освен ако не следи всяка тяхна стъпка.

Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия влезе в сила в четвъртък сутринта в съответствие с мирния план на Кофи Анан. Според преобладаващата оценка то се спазва в общи линии засега, но остава твърде крехко.


Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви вчера, че е силно разтревожен от ситуацията в Сирия. Това стана на фона на новото подлагане на обстрел на бунтовния централен град Хомс. Безпокойствата бяха подсилени от предупреждението на сирийския режим, че ще спре терористичните групи да извършват престъпления в страната.


Шест души са били убити в Сирия вчера според активисти, цитирани от Ройтерс. Намерени са били и четири тела. Властите съобщиха за един убит войник.


Трима души загинали при обстрела на Хомс. Мъж е починал от раните си в близо до Дамаск, овчар е бил убит в северния град Алепо, а ранено дете е починало в централния град Растан. Телата на четирима души били намерени в централните провинции Хомс и Хама, но не е ясно дали те са били убити.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6843 |11.04.2012 Русия подпомагала режима в Сирия . 0| 5657 |27.03.2012 Сирия прие мирния план на ООН . 0| 5922 |20.03.2012 ООН: Ситуацията в Сирия става нетърпима . 4| 5800 |12.02.2012 Ал Кайда подкрепи Сирия срещу Башар Асад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads