Реклама / Ads
6| 4763 |10.07.2011 СВЯТ

News of the World си взе сбогом с читателите

.
Последният брой Източник: Уикипедия
В 5 милиона екземпляра излезе последният брой на британския таблоид News of the World. Ветеранът бе закрит след грандиозен скандал с подслушването на обикновени хора жертви на престъпления, семейства на загинали в Ирак и Афганистан и знаменитости.
 
Всички средства от продажбите на последния брой ще отидат за благотворителност. Това е решението на собствениците.

На първата страница е публикувано кратко обръщение към читателите. „Благодаря и довиждане” ("Thank You and Goodbye") пише на фона на колаж от най-известни публикации на изданието през годините. „След 165години ние с печал и гордост се прощаваме със 7,5 милиона наши предани читатели”, пише още в обръщението под главата”.

На трета страница на последния брой на News of the World, където обикновено се публикуваше снимка на оскъдно облечено момиче, в последния брой е отпечатана редакционна статия. В нея се казва, че за 165 години съществуване вестник News of the World е станал неотделима част от британската действителност и общество. В статията се прави признанието, че от 2006 година някои служители са действали в разрез с правилата на изданието. „Казано простичко, ние се отклонихме от пътя. Наистина се подслушваха телефони и изданието дълбоко съжалява за това. Такава постъпка няма оправдание. Обаче след като гневът утихне, ние се надяваме историята да ни оцени по това, което сме направили през тези години”, пише още в статията.

Значителна част от останалите материали на последния брой е посветена на изброяване на най-значимите постижения на изданието. Например редакторът от отдела за разследвания Масхер Махмуд, работил в изданието над 20 години, изброил имената на всички правонарушители, привлечени към отговорност с негово участие. Двете страници по средата са отделени за изброяване на всички проведени кампании от вестника, които са били успешни. Такава е била тази за изплащане на компенсации на пострадалите от атентатите в Лондон през 2005 година.

В броя са намерили място традиционни за таблоида материали – фотографии на актрисата Гуинет Полтроу на плажа, любопитни факти за „медения месец” на манекенката Кейт Мос и Джейми Хинс, а също и репортаж за визитата на принц Уйлям със съпругата му в Канада и САЩ.

На читателите се предлага и сувенирно копие от първия брой на вестника, излязъл на бял свят на 1 октомври 1843 година.

За прекратяване на издаването на вестник News of the World, собственост на групировката News Corp на Рупърт Мърдок, бе съобщено на 7 юли. Закриването му бе решено заради разразилия се скандал през пролетта с незаконното подслушване на телефони за придобиване на сензационна информация. При това изданието за втори път бе обвинено в подслушване – през 2006 година стана известно, че вестникът е получил достъп до телефонни разговори на членове на кралското семейство. Тогава журналистът от вестника Клайв Гудман бе осъден на няколко месеца затвор. През 2007 година главният редактор Енди Коулсън подаде оставка, като пое върху себе си цялата вина.

След напускането на Коулсън до днес главен редактор на News of the World беше Колин Майлер. В събота вечерта, 9 юли, в редакцията се събрали всички служители начело с Майлер. След като броят е изпратен за отпечатване, те излезли пред очакващите ги журналисти, за да си направят колективна снимка за спомен.

Пълният текст на последния брой на News of the World е поместен за безплатен достъп на официалния сайт на изданието. През октомври 2010 година News of the World стана първият британски таблоид, вземащ пари за достъп на своите онлайн-издания. Последният брой на вестника обаче е безплатен.

Можете да видите уникалният прощален брой на News of the World
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5031 |09.07.2011 МВФ отпусна трети транш за Гърция . 3| 5342 |08.07.2011 Разследват Строс-Кан за опит за изнасилване . 0| 4911 |08.07.2011 Хакнака Washington Post . 0| 5739 |07.07.2011 Трагедия на стадиона на Ники Михайлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads