Реклама / Ads
0| 6347 |28.09.2013 СВЯТ

ООН единодушна за химическото оръжие в Сирия

.
Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи проекторезолюцията за унищожаването на химическото оръжие в Сирия. В нея се казва, че в случай на нейното неспазване, в това число нелегално предаване на химическо оръжие и неговото използване от когото и да е в Сирия, ще доведе до мерки по Глава 7 от Хартата на ООН. Тази глава предвижда сериозни мерки, достигащи до военни действия с цел осигуряване на мира и сигурността.
 

Петнадесет страни – членки на съвета са одобрили решението на ОЗХО относно процедурите по унищожаване на отровните вещества в Сирия под международен контрол. Резолюцията очаква от всички държави да не предоставят помощ на недържавни субекти в производството, преработката и използването на химично оръжие.

В текста се съдържа призив за начало на политически диалог между сирийските власти и опозицията. Малко по-рано организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) прие план за демонтирането на сирийския химически арсенал.

„Решението е взето и ще влезе в сила незабавно", заяви говорителят на ОЗХО Майкъл Лухан, след като бе проведена среща на изпълнителния съвет на организацията.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че документа на ОЗХО ще бъде „правилата и регулациите" на сирийското химично разоръжаване, което беше „облечено" в резолюцията на ООН, гласувана по-късно в Съвета за сигурност.

След приемането на резолюцията генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, заяви, че Съветът за сигурност трябва да наложи изпълнение на задълженията по резолюцията за химическите оръжия и от сирийското правителство, и от опозицията.

„Съветът за сигурност на ООН трябва да се домогне до изпълнение на задълженията, както от сирийските власти, така и от опозицията, това включва и въпроса за хуманитарните помощи", заяви Бан Ки-мун.

Министърът на външните работи на Русия, Сергей Лавров, също подкрепи тази теза. „Отговорността за изпълнението на дадената резолюция лежи не само на правителството на Сирия - сирийската опозиция също е длъжна да си сътрудничи с международните експерти", заяви Лавров.

„Разчитаме също така, че разнородните групи на сирийската опозиция накрая, както отдавна направи сирийското правителство да заяви готовност да участва в международна конференция без предварителни условия", допълни той и призова спонсорите на сирийската опозиция да й окажат необходимото въздействие.

На свой ред държавният секретар на САЩ, Джон Кери, предупреди, че Съветът за сигурност на ООН ще предприеме мерки срещу Сирия, ако тя не изпълни резолюцията относно химическите оръжия.

„Резолюцията показва, че дипломацията е достатъчно силна, за да обезвреди най-лошото оръжие на войната. Но ако Дамаск не изпълни изискванията – тогава ще има последствия", заяви Джон Кери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5279 |19.09.2013 Асад обеща-унищожава химическото си оръжие до 1 г. . 13| 7987 |28.08.2013 Последствията от нападението с химическо оръжие в Сирия . 11| 6414 |26.08.2013 Асад отрече да има нещо общо с химическото оръжие . 1| 10390 |22.08.2013 ООН да анализира употребата на химическо оръжие в Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads