Реклама / Ads
1| 4536 |16.12.2015 СВЯТ

ООН подкани да се предлагат кандидати за генерален секретар

.
ООН
Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН изпратиха общо писмо до страните членки да предложат кандидатури за поста генерален секретар. Това е първата стъпка към вдигане на завесата на секретността при избора на следващия генерален секретар на ООН.
 
В писмото председателите на Съвета за сигурност - посланичката на САЩ Саманта Пауър - и на Общото събрание Могенс Люкетофт за първи път канят страните членки на световната организация да предложат възможно най-скоро кандидати за нов генерален секретар, съобщи Франс прес.

Люкетофт потвърди пред журналисти, че писмото е изпратено на всичките 193 страни, членуващи в ООН.

Писмата на страните с техните предложения ще бъдат раздадени на 193-те членки на ООН. Имената и биографиите на кандидатите ще бъдат публично обявени и те ще могат да се явят на интервюта, подобни на интервютата за постъпване на работа.

Така световната организация изпълни искането на много страни приемникът на Бан Ки-мун, чийто втори и последен мандат изтича в края на 2016 г., да бъде избран до известна степен прозрачно.

Съветът за сигурност и Общото събрание насърчават страните да обмислят номиниране на жени.
"Жените са поканени наравно с мъжете да се кандидатират", се казва в писмото.

Всички досегашни генерални секретари в 70-годишната история на ООН са мъже, напомня АП.

"Ще има ли за първи път генерален секретар жена? Мнозина силно го желаят", след като ООН имаше осем генерални секретари мъже, каза Люкетофт.

При подбора по традиция се набляга на "регионалното разнообразие", с други думи на ротация на географски принцип, гласи писмото.

Ако бъде приложен този принцип, след южнокорееца Бан Ки-мун и ганаеца Кофи Анан, постът този път се полага на Източна Европа. Такова е желанието на Русия, но това не е изрично споменато в писмото, отбелязва АФП.

"Портретът робот" на идеалния генерален секретар съчетава качества на "водач и управленец, дълъг опит в международните отношения, както и дипломатически, езикови и комуникационни умения".

Как се избираше досега

Досега генералният секретар бе определян от петте постоянни членове на Съвета за сигурност при затворени врати. 15-членният Съвет, в който право на вето имат САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, обсъждаше непубликуван списък с имена и препоръчваше кандидат на Общото събрание.

Спряганите имена

Служители в ООН казаха пред Ройтерс, че очакват списъкът с кандидати да бъде готов през март. Претендентите ще могат да се срещат неофициално със страните членки.

Съветът за сигурност ще започне процеса на селекция през юли и ще информира за него Общото събрание достатъчно рано, за да може "щастливият избраник да има време да се подготви за новия пост", се казва в писмото, цитирано от АФП.

Люкетофт каза, че досега са предложени двама кандидати - бившият председател на Общото събрание на ООН Сърджан Керим от Македония и външната министърка на Хърватия Весна Пешич, добавя Ройтерс.

Франс прес напомня, че сред споменаваните кандидати са две българки - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисарят Кристалина Георгиева, както и Весна Пешич, бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк и президентката на Чили Мишел Бачелет.

Великобритания е предложила в първоначалния проект за писмото точен график и по-ясни критерии за процеса на избор на нов генерален секретар, но Русия е внесла редакции в текста, съобщиха дипломатически източници пред АФП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4840 |16.06.2015 Доналд Тръмп се кандидатира за президент на САЩ . 20| 6522 |23.02.2014 Тимошенко: Ще се кандидатирам за президент . 1| 4798 |06.05.2013 Глоба равна на авантата предлагат в Брюксел . 4| 5904 |10.01.2012 Е. Кантона се кандидатира за президент на Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads