Реклама / Ads
2| 4735 |05.02.2018 СВЯТ

Папата и Ердоган дискутираха за Йерусалим

.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, както „Фрог нюз“ предварително съобщи, се срещна с папа Франциск във Ватикана, за да обсъди с него въпроса за Йерусалим и отзвука от решението на президента Доналд Тръмп да признае свещения град за столица на Израел, съобщават световните и наши агенции.
 
И двамата изразиха загриженост от решението, което според много съюзници на САЩ може да обрече на провал мирните усилия в Близкия изток.

Ватикана подкрепя решение от две държави за палестинско-израелския конфликт като двете страни трябва да се договорят за статута на Йерусалим като част от мирния процес. Палестинците искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата им независима държава, докато Израел обяви целия град за своя "обединена и вечна столица".

Ердоган и папата говориха по телефона след като Тръмп обяви решението си през декември и се съгласиха, че всяка промяна на статута на Йерусалим трябва да бъде избегната.

Преди да отпътува от Турция Ердоган заяви, че САЩ са се изолирали по въпроса за Йерусалим. Демонстрации срещу Ердоган за човешките права и ситуацията с турските кюрди са планирани за по-късно днес в Рим. Около 3500 полицаи и служители на сигурността охраняват реда. Цялата територия около Ватикана и площад Свети Петър е отцепена от съображение за сигурност.

Въпреки това противниците на политиката на Анкара, преди всичко кюрди, се събраха недалеч от замъка „Сант Анджело“. Те носеха плакати, осъждащи политиката на Ердоган. Протестиращите наричат турския лидер „убиец“.

Посещението на турския президент е съпътствано с протести от страна на редица политици. Представителите на партията „Свободни и равни“, която се оглавява от председателя на Сената Пиетро Грасо, и Съюзът на журналистите осъдиха Ердоган за отказа му да даде пресконференция. Според тях турският президент е взел това решение, за да не отговаря на неудобните въпроси за нарушаването на човешките права в неговата родина.

Няколко протестиращи са задържани при опит да пробият полицейските кордони в близост до Ватикана. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4656 |02.02.2018 3500 ще пазят Ердоган в Рим . 1| 4771 |01.02.2018 Ердоган: 2,5 млн. у нас са неграмотни . 0| 4360 |30.01.2018 Ердоган към съпартийци: Всички заедно ще отидем в Африн . 0| 4792 |27.01.2018 Хиляди кюрди в Кьолн въстанаха срещу Ердоган заради Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads