Реклама / Ads
1| 3403 |30.09.2021 СВЯТ

За първи път жена става премиер в арабския свят

.
Найла Боудън Ромдхан Източник: Twitter
Тунизийският президент Кайс Сайед назначи Найла Боудън Ромдхан за първата жена министър-председател в Тунис и арабския свят, два месеца след като уволни предишното правителство и придоби широки изпълнителни правомощия. Това съобщи CNN.
 

"Това е първият път в историята на Тунис, че жена ръководи правителство", каза Саид, когато се срещна с Ромдхан в сряда, показват видео материали от кабинета на президента. "Това е чест за Тунис и тунизийските жени."

 

Човек на науката, 63-годишната Ромдан е малко известна за широката общественост. Тя е професор по геология в Националното училище за инженери. Според Тунизийската информационна агенция тя е работила в Министерството на образованието по проекти със Световната банка.


Ромдхан ще встъпи в длъжност в момент на криза.

 

През юли Саид свали правителството и замрази дейността на парламента, ръководен от ислямистка партия „Енахда“ - който неговите врагове определиха като бунт. Миналата седмица президентът отхвърли голяма част от Конституцията, заявявайки, че може да управлява с указ и да контролира самото правителство по време на извънредена ситуация без определен краен срок.


Тунис е изправен пред бързо настъпваща криза в публичните финанси, след като годините на икономическа стагнация бяха последвани от пандемията на коронавирус и политическите борби. Държавните облигации са под натиск и цената на застрахвка срещу неизпълнението им достигна рекордно високо ниво.


Новото правителство ще трябва да се мобилизира много бързо, за да потърси финансова подкрепа за бюджета и погасяването на дълга, след като властта на Саид през юли спря преговорите с Международния валутен фонд (МВФ).


Въпреки това, след изялвлението на Саид миналата седмица, че правителството ще бъде отговорно пред президента и че той може да избира или уволнява министри от кабинета, ролята на министър-председател ще бъде по-малко важна, отколкото в предишните администрации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4526 |30.09.2021 Заради смърт на млада жена Словения спира ваксината Johnson&Johnson . 6| 4555 |10.09.2021 Ваксинацията в САЩ става задължителна . 1| 3483 |07.08.2021 Арестуваха жена-бос на неаполитанската мафия . 0| 3824 |20.07.2021 Мюсюлманки на хадж в Мека за първи път без придружител от мъжки пол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads