Реклама / Ads
2| 3172 |02.11.2021 СВЯТ

Politico: Защо Великобритания и Франция влязоха в люта битка за… риба?

.
Великобритания и Франция влязоха в люта битка, а опасенията са, че на хоризонта се задава търговска война. Двете държави лаят една срещу друга заради… риба. И това не е първият път. Въпросът е защо? Кой в крайна сметка е прав? И какво ще се случи, ако казусът продължава да стига до задънена улица?
 

Рибата не допринася значително за икономиките на двете държави. Става дума за 0.06% от икономиката на Франция и съответно 0.1% от тази на Обединеното кралство. Въпреки това обаче този скандал може да предизвика истинска търговска война и да разруши и без това разклатените отношения между Великобритания и съседните й държави. 

 

Brexit не приключи ли в началото на тази година?

 

Великобритания напусна Европейския съюз на 1 януари тази година - 4 г. след проведения в страната референдум. Преговорите за “развода” се проведоха в две фази. През януари 2020 г. се случи подписването на споразумението, което уреждаше правата на гражданите и финансовите въпроси, както и уреждането на въпросите със Северна Ирландия. Търговската сделка пък бе подписана през декември същата година. Това споразумение уреждаше търговията на стоки. Включени бяха и инвестиционните въпроси, разпоредби относно рибата и защита на данните.

 

И двата документа обаче оставиха доста неразрешени въпроси, с които да се занимаят различни комитети и работни групи. 

 

Кой е прав? 

 

Brexit сложи край на споразумението Гранвил Бей между Обединеното кралство и автономните правителства на Нормандските острови, което дава права за френски лодки да ловят риба във Ламанша. Подписаното търговско споразумение уреди въпросите с риболовните квоти, но Великобритания и Франция имат различни тълкувания.

И двете държави нямат вина за това. Текстът е двусмислен - на френските рибари е разрешено да продължават да работят, стига да могат да докажат, че са изпълнявали тази дейност и допреди това. Не се уточнява обаче какви доказателства са нужни.

 

Риболовът наистина представлява малък процент от икономиките на двете държави, но е символичен както за Великобритания, така и за Франция. 

 

В момента Париж се опасява, че ако всичко се се случи по усмотрението на Лондон в тази пост Brexit ера, това ще се превърне в прецедент. Френският премиер Жан Кастекс настоя Европейската комисия да даде по-голяма подкрепа за Париж и да реагира по-твърдо спрямо претенциите на Острова. Кастекс заявява, че Брюксел трябва да демонстрира на цялата общественост, че е много по-пагубно да напуснеш блока, отколкото да останеш държава-членка. Париж иска от Европейския съюз да направи всичко по силите си така, че Великобритания да изпълнява своите ангажименти, поети след излизането на страната от Съюза. Това се отнася не само за риболовните квоти, но и за други сектори от договора. 

 

Какво може да направи Франция в момента? 

 

Правителството е категорично, че ще действа целенасочено, ако спорът с риболовните квоти не бъде разрешен. Президентът Еманюел Макрон заяви, че ще отложи ответните действия до вторник полунощ. Часовникът за Лондон тиктака.

 

Ответните мерки включват забрана на британски лодки да акостират на френските пристанища, увеличаване на граничните и санитарните проверки на стоки от Обединеното кралство, засилване на проверките за сигурност на британските лодки и увеличаване на проверките на камиони, които се движат между двете страни.

 

Това може да доведе до загниване на риба и морски дарове, уловени от британски рибари. При такъв сценарий рибарите може да направят опит да разтоварят улова си на пристанищата в Обединеното кралство, където обаче пазарът е по-малък. Те биха могли да опитат и други пристанища в ЕС, предимно белгийски, но търговското споразумение за Brexit ще направи това доста трудно. Още през май Париж предупреди и за друго - спиране на електричеството на остров Джърси и дружи тарифи. Франция също така поиска от ЕС да спре сътрудничеството с Великобритания в други области, докато спорът приключи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3228 |16.09.2021 Хиляди здравни работници във Франция са в отпуск, защото не са се ваксинирали . 0| 3358 |03.08.2021 Иран с готовност да реагира на заплахате от САЩ, Израел и Великобритания . 0| 3070 |24.06.2021 Зоран Заев: Всички доклади от ЕС стават безсмислени, защо ни са? . 0| 3175 |18.06.2021 Великобритания поиска отлагане на търговски проверки след Брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads