Реклама / Ads
2| 5263 |23.07.2016 СВЯТ

Последни данни: В Мюнхен - 10 загинали, 16 ранени

.
По време на стрелбата в търговския център в Мюнхен са загинали 10 души, а още 16 са ранени, като 3-ма са в тежко състояние, съобщи директорът на полицията в града Хубертус Андре. Няма данни за пострадали българи, съобщи пък генералният консул на България в Мюнхен Антоанета Байчева. Извънредното положение в града е отменено.
 
Сред загиналите има и младежи, а сред ранените има деца, заяви Андре. Единият от десетте загинали е бил самият нападател, който се е самоубил. Друг от загиналите е починал от раните си.

По думите на експерти няма доказателства, че младежът е свързан с ислямистки мрежи. Той е германец от ирански произход.

Антоанета Байчева, генерален консул в Мюнхен: Няма данни за пострадали българи. Цяла нощ екипи са се борили за живота на пострадали. Има телефони за спешни обаждания, българските граждани могат да звънят. Ицзвънредното положение бе отменено в 3 часа през нощта.Транспортът се възстановява. Предполага се , че убиецът е действал сам.

Германец от ирански произход, който е действал сам, откри в петък вечерта огън в оживен търговски център в Мюнхен, убивайки най-малко девет души и ранявайки поне 20 в третата атака срещу цивилни в Западна Европа за последните осем дни.
 
18-годишният стрелец се е самоубил след атаката, като тялото му е открито на около един километър от търговския център "Олимпия". Мотивите му засега остават неясни.

Според германските медии нападателят се е самоубил с изстрел в главата.
 
18-годишният германец от ирански произход е живеел в града през последните две години.”Мотивите на стрелбата са неясни“ , заяви директорът на местната полиция Хубертус Андре. Извършителят не е попадал преди в полезрението на полицията. Смята се, че е действал сам. Няма данни за мотивите за престъплението, както и за контактите на извършителя.
 
Полицията съобщи, че нападателят е използвал пушка. Бомба не е била открита, след като сапьорите от мюнхенската полиция са проверили раницата, открита до тялото на мъжа.
 
Директорът на полицията в заяви, че нито едно от съобщенията за други случаи на стрелба в града не е било потвърдено.

 Трагедията започна към 18.00 часа местно време. Мъжът е открил стрелба на улицата до търговския център, след което е влязъл в него и е продължил да стреля.
 
В Мюнхен бе обявено извънредно положение. Районът около мола бе отцепен от полицията, а градският транспорт спрян. Евакуирана беше и централната железопътна гара. Над града цяла нощ кражат хеликоптери. Блокирани са и магистрали в околността на Мюнхен.
 
Информацията за инцидента бе много противоречива, като непрекъснато излизаха различни данни за броя на жертвите, нападателите и местата, където са станали престрелки.
 
От полицията първоначално съобщиха, че издирват трима предполагаеми извършители.
 
Все още не се знае кой точно стои зад атаката. Полицията обяви, че вероятно става въпрос за терористично нападение, но засега няма данни, че е ислямистко.
 
Свидетел разказа, цитиран от ББС, че нападателят е крещял обиди срещу чужденците. Според други очевидци обаче е викал "Аз съм германец" и "Аллах е велик".
 
В социалната мрежа "Туитър “ се появи и видео, на което се вижда предполагаемият нападател, който обикаля и крещи: "Аз съм германец, роден съм в Германия" и "Убий арабите".
 
В социалните мрежи "Ислямска държава" приветства атаката, но организацията не е поела отговорност за нея.
 
Полицията в Мюнхен предупреди хората да стоят по-възможност по домовете си и да избягват публични места.Властите призоваха хората да не публикуват снимки и видеоматериали в социалните мрежи, за да не улесняват нападателите и евентуалните им съучастници.
 
По молба на правоохранителните органи в Мюнхен бе задействано и специалното контратерористично звено GSG9 (Ге Ес Ге -9), съобщи ДПА.
 
Елитната спецчаст, която се използва в Германия за пресичане на терористични актове и провеждане на контратерористични операции, е създадена през 1973 г. след трагичната гибел през 1972 г. на спортистите на Олимпиадата в Мюнхен
 
Полицията съобщи, че вероятно нападението е терористичен акт, но уточни, че засега няма индикации да е "ислямистка атака“.
 
Засега не е известно кой стои зад атаката. Първоначално полицията съобщи, че е по-вероятно инцидентът да е криминален или стрелба вследствие на амок, но впоследствие източници от полицията съобщиха, че е налице "остра терористична ситуация". "Подозираме тероризъм“, заяви прессекретар на полицията.
 
"Не можем да изключим, че това е свързано с тероризъм, но и не можем да го потвърдим, обаче разследваме и в тази посока", каза началникът на кабинета на канцлера Ангела Меркел - Петер Алтмайер. Той съобщи, че в събота ще се състои заседание на Съвета за национална сигурност (кабинета по сигурността), което ще направи оценка на ситуацията.

 Президентът на Германия Йоахим Гаук заяви, че е ужасен oт убийствената атака.
"Аз съм с всички жертви в своите мисли и с всички тези, които скърбят или се боят за любимите си“, заяви Гаук.
 
Поддръжници на екстремистката група "Ислямска държава" празнуват в социалните медии след стрелбата в търговския център, съобщи Ройтерс.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4992 |22.07.2016 Жертвите в Мюнхен са вече осем, обявиха извънредно положение . 0| 4931 |22.07.2016 Премиерът говорил с консула ни в Мюнхен, българи се оплакват . 1| 4984 |22.07.2016 Стрелба и на Marienplatz в центъра на Мюнхен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads