Реклама / Ads
1| 5115 |21.02.2011 СВЯТ

Правителствената сграда в Триполи гори

.
Правителствена сграда в либийската столица Триполи гори, а пожарникари се опитват да потушат пламъците, съобщава агенция Ройтерс. Сградата е разположена на мястото, където Генералният народен конгрес, или парламент, заседава, когато има сесия в Триполи.
 

По-рано днес в центъра на либийската столица избухнаха ожесточени сблъсъци между противници и привърженици на режима на полковник Муамар Кадафи, предаде АП. Това са първите вълнения в Триполи след продължаващите няколко дни наред сблъсъци в Бенгази, подчертава агенцията.

Хиляди протестиращи са влезли в сблъсъци с поддръжниците на либийския лидер Муамар Кадафи на Зеления площад в града. „Антиправителствени демонстранти се събират в жилищните комплекси. Полицията ги разпръсква. Мога също да видя горящи коли”, заявява източник от града, цитиран от Ройтерс. Друг жител на Триполи съобщи, че се чуват огнестрелни изстрели в града. „Ние сме вкъщи и светлините са изгасени. Има изстрели на улицата”, разказва той.

Протестиращи в либийската столица са разграбили тази нощ централата на държавната телевизия и са подпалили офиси на Народните комитети, смятани за опора на режима, съобщават други очевидци пред АФП по телефона.

През почивните дни в обхванатата от протести Либия се състоя най-голямото кръвопролитие през двата месеца на революции в Близкия Изток. Център на събитията стана вторият по значение град Бензаги, преминал във ръцете на въстаниците. Там са и регистрирани първите случаи на преминаване на военни и полицаи на страната на протестиращите.

Прехвърлените от столицата специални части под командването на един от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи цял ден вчера се опитваха да си върнат града, убивайки хора с големокалибрени оръжия. Жертви на сраженията са станали най-малко 200 души. Събитията в Либия показват, че напълненият с петродолари бюджет и одобрените от държавния лидер социални програми не са надеждна застраховка срещу революции.

Сейф ал-Ислам Кадафи, синът на либийския лидер полковник Кадафи, заяви, че Либия е на ръба на гражданска война и нарече безпрецедентните протести срещу управлението на баща си чуждестранен заговор, предава АФП. В реч по телевизията той обвини арабски и африкански чуждестранни лица в страната във внасяне на размирици, като добави, че насилието има за цел да установи ислямистко управление. Кадафи обеща нова конституция и нови либерални закони, казвайки, че северноафриканската държава е пред кръстопът.

Той също така обвини чуждестранните медии за преувеличение на смъртните случаи вследствие на насилието срещу протестите, като повтори многократно, че те са 84 и предупреди, че всяко надигане ще бъде безмилостно подтиснато. Според „Хюман Райтс Уоч” най-малко 173 души са загинали в Либия от началото на антиправителствените протести на 15 февруари.

Сейф ал-Ислам каза още, че баща му се намира в страната и е подкрепян от армията, но съобщи, че в ръцете на протестиращите са попаднали някои военни бази и танкове. „Ние ще се борим до последната минута, до последния куршум.”, заяви той.Сейф ал-Ислам призна, че армията е извършила грешки по време на протестите, тъй като военнослужещите не са били подготвени да влязат в битка с демонстрантите.

Американският Държавен департамент заяви, че САЩ са крайно загрижени след информацията, че стотици хора са убити или ранени по време на антиправителствените протести в Либия, предават световните агенции. Говорител на Държавния департамент Филип Кроули заяви, че САЩ са издигнали силни възражения пред либийските власти, включително пред външния министър Муса Куса, за употребата на смъртоносна сила.

Британският външен министър Уилям Хейг е разговарял със Сейф ал-Ислам, казвайки, че кървавите репресии в страната са „неприемливи” и ще доведат до световно осъждане. Това пише „Ивнинг Стандарт”, цитирайки телефонния разговор, в който Хейг заявява, че либийските власти трябва да предприемат диалог с протестиращите и да осъществят политически реформи в автократичната политическа система на страната.

ЕС предвижда евакуация на гражданите на страната от Либия, особено от източната база на опозицията – град Бенгази, заяви испанският външен министър Тринидад Хименес, предаде АФП. „Изключително сме загрижени, координираме възможната евакуация на европейски граждани от Либия, особено от Бенгази”, коментира Хименес при пристигането си в Брюксел, където се провежда заседание на външните министри на ЕС.

В момента на територията на Либия се намират около 1500 български граждани, съобщи в края на миналата седмица говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева. По-голямата част от тях работят в джамахирията по договори с частни фирми, а други са постоянно пребиваващи.

Още миналата седмица посолството ни в Триполи се зае със задачата “да актуализира списъците” и да осъществи връзка с колкото се може повече от сънародниците ни в Либия. Чрез компаниите-работодатели Външно е информирано за местонахождението на част от тях. Посолството ни също така трябваше да подготви и алтернативни средства за комуникация, в случай че нормалните бъдат прекъснати. Специален екип е разработил план за това как следва да се реагира при извънредна ситуация, която е координиран с партньорите ни, увери Чернева, като допълни, че на този етап тя не е такава.

По-рано днес стана ясно, че самолетът, изпратен от турските власти, за да евакуира турски граждани от либийския град Бенгази, се е завърнал празен, след като либийските власти не му позволиха да се приземи, съобщава Анадолската агенция. „Боингът 777” излетя тази сутрин 05.00 часа от летище Ататюрк в Истанбул. Самолетът не е получил разрешение да се приземи в Бенгази и се е върнал обратно в Истанбул. По-рано от правителството и от външното министерство на Турция обявиха, че от Либия ще бъдат евакуирани около 3000 турски граждани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5347 |30.12.2010 Експлозия в сградата на съда в Атина . 0| 4740 |16.11.2010 Рухнала сграда погреба 65 души в Делхи . 2| 4981 |08.06.2010 Триполи гони агенция на ООН . 2| 4849 |12.05.2010 Самолет се разби в Триполи, 105 души загинаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads