Реклама / Ads
0| 3511 |15.08.2021 СВЯТ

Президентът на Афганистан е напуснал Кабул, тръгнал е към Таджикистан

.
Ашраф Гани Източник: БГНЕС
Афганистански медии, цитирани от Ройтерс, пишат, че президентът Ашраф Гани е напуснал страната. От неговия кабинет заявиха, че не могат да говорят за местоположението му от съображения за сигурност.
 

Според висш представител на вътрешното министерство той се е отправил към Таджикистан, допълва БНР. Бойци на талибаните са обградили Кабул от всички страни, казал висш служител на афганистанското МВР. В същото време няма съобщения за боеве, а говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че те изчакват в покрайнините и водят разговори с подкрепяното от Запада правителство за мирно предаване на властта.

„Бойците на талибаните изчакват на всички входове на Кабул за договаряне на мирно и задоволително предаване на властта“, каза той.

 

Иран подготвя бежански лагери в три провинции по границата си с Афганистан, предаде Ройтерс. Там ще бъде предоставени временно убежище на афганистанци, напускащи страната, докато талибаните навлизат в столицата Кабул.

 

Иранските власти обаче предупреждават, че очакват бежанците да се завърнат в родината си, щом ситуацията в Афганистан се подобри.

По-рано днес столицата беше обкръжена от талибаните, а в президентския дворец се провеждат преговори за мирно предаване на властта и капитулацията на Кабул.

 

Масова евакуация на дипломатически персонал и афганистански сътрудници от Афганистан започна едновременно с навлизането на талибаните в покрайнините на Кабул.

Първият от двата самолета с близо 500 пътници кацна в пакистанската столица Исламабад в късния следобед.

 

Талибаните публично гарантираха сигурността на тези, които искат да заминат, но въпреки това президентът на Съединените щати обяви снощи, че изпраща допълнително хиляда войници за охрана на летището в Кабул, където се премества американското дипломатическо представителство. Общо 5 хиляди американски войници запълват вакуума, оставен от афганистанските сили, които масово дезертират.

 

Байдън предупреди талибаните, че ще срещнат "бърз и мощен военен отпор", ако застрашат по какъвто и да е начин американски граждани, но отказа да промени решението си да изведе всички американски войски от Афганистан, щом евакуацията на цивилните приключи.

 

Пред Ен Би Си държавният секретар Антъни Блинкън защити решението на президента и обясни хуманитарното бедствие в Афганистан с неспособността на афганистанските войски да защитят страната си, въпреки огромната материална помощ от Вашингтон.

Пред Си Ен Ен Блинкън отклони въпроса можеше ли оттеглянето на НАТО от Афганистан да бъде планирано по-добре.

 

„Беше договорено американските войски да се изтеглят до 1 май. Ако този процес не беше започнал, както нареди президентът, щяхме отново да се окажем във война с талибаните, щяхме да бъдем принудени да изпратим десетки хиляди войници, защото видяхте в какво състояние е афганистанската армия. Тези 2500 войници, които бяха в страната, и авиацията нямаше да са достатъчни за овладяване на ситуацията. За нашите стратегически противници по света няма нищо по-хубаво от това да ни видят в Афганистан за още 5, 10 или 20 години. Това просто не е в наш национален интерес“, каза Блинкън.

Две европейски страни, които все още не бяха затворили посолствата си - Швеция и Германия, го направиха днес.

По информация на вестник „Билд ам Зонтаг“ германското правителство е изпратило два пътнически самолета с 30 войници, без да дочака необходимото по закон одобрение от Бундестага.

Русия няма да закрива посолството си и няма да евакуира дипломатите си от Кабул, тъй като в града не се водят бойни действия, съобщи агенция ТАСС.

 

НАТО също запазва - засега - дипломатическото си представителство в Афганистан.

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство съобщи, че работи за сигурността на служителите си и британските граждани, които да напуснат Афганистан.

Основните членове на американското посолство работят от летището в Кабул, заявил служител на американското правителство, цитиран от Ройтерс. А представител на НАТО е съобщил, че няколко служители на Европейския съюз са били изтеглени на безопасно, тайно място в столицата.

 

Пакистан е затворил един граничен пункт с Афганистан, тъй като афганистанската страна е под контрола на талибаните, пък написа вътрешното министерство на Пакистан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3480 |15.08.2021 Папа Франциск тревожен за конфликта в Афганистан . 2| 3755 |13.08.2021 Извънредна среща на НАТО заради ситуацията в Афганистан . 0| 3441 |12.08.2021 Гореща точка: Афганистан. Талибаните настъпват към Кабул . 0| 2929 |12.08.2021 Талибаните превзеха стратегическия афганистански град Газни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads