Реклама / Ads
0| 3011 |14.01.2023 СВЯТ

Разследват Болсонаро за бунта в страната му

.
Жаир Болсонаро
Бразилският Върховен съд прие искането на главната прокуратура на страната и включи бившия президент Жаир Болсонаро в кръга на лицата, които се разследват за подстрекаване на бунта в столицата Бразилия на 8 януари, предаде Асошиейтед прес.
 

Миналата неделя недоволни от изборните резултати привърженици на Болсонаро щурмуваха парламента, президентския дворец и сградата на Върховния съд, уточнява БТА.

 

Като основа за искането си прокурорите от наскоро сформираната група за борба с антидемократичните действия посочват видео, публикувано от Болсонаро два дни след безредиците. В него се твърди, че президентът Лула да Силва не е избран от гласоподавателите, а е посочен от Върховния съд и бразилската избирателна комисия.

Освен това видео, досега Болсонаро се въздържа от коментари на изборите след изборната си загуба на 30 октомври.

 

Преди вота той многократно изрази съмнение в надеждността на системата за електронно гласуване в страната, а след изборите внесе искане за анулирането на милиони гласове, подадени чрез машините. Също така бившият президент така и не призна изборното си поражение.

 

Според прокурорите, макар че Болсонаро е публикувал видеото след бунтовете, съдържанието му е достатъчно да обоснове разследване на поведението му преди тях. Бившият бразилски президент изтри видеоматериала на сутринта след публикуването му.

 

Властите разследват кой е направил възможно радикалните привърженици на Болсонаро да атакуват органите на властта в опит да постигнат отмяна на изборните резултати. Сред обектите на разследването са тези, които са платили за транспорта на участниците в безредиците, както и служители по сигурността, които може да са улеснили бунта с бездействието си.

 

Засега особено внимание е съсредоточено върху Андерсон Торес, бивш министър на правосъдието при Болсонаро, който на 2 януари стана началник на службите за сигурност в столицата, но беше в САЩ в деня на бунта. Според съдията Алешандри де Мораис Торес е уволнил свои подчинени, след което е напуснал страната преди бунта, което говори, пак според съдията, че той умишлено е подготвял условия за безредиците.

 

През тази седмица Върховният съд нареди Торес да бъде задържан и започна разследване на действията му, които са определени като „престъпно бездействие и заговор”. Торес отхвърли обвиненията и на 10 януари написа в Twitter, че ще се върне в Бразилия, за да се защити, но това все още не се е случило.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3610 |29.11.2021 Избухна бомба в Косово, разследват предполагаема терористична атака /видео/ . 0| 3492 |10.05.2021 Нов скандал около Борис Джонсън: Разследват го заради почивка на Карибите . 7| 4365 |01.05.2021 САЩ разследват нападение с микровълни до Белия дом . 0| 3143 |12.04.2021 Разследват бившия британски премиер Дейдив Камерън за лобизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads