Реклама / Ads
3| 4128 |25.05.2016 СВЯТ

Русия е готова да се присъедини към плана за превземане на Рака

.
Сергей Лавров
Русия е готова да се присъедини към кюрдско-арабската коалиция, която атакува ”столицата” на ”Ислямска държава” в Сирия – Рака. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че страната му е координирала подкрепата, която дава на сирийските кюрди след началото на общата операция на кюрдско-арабската коалиция край Рака.
 

От днес Русия може да започне да нанася и директни въздушни удари над радикалните ислямистки групировки в Сирия. Тя отправи предложение към САЩ заедно да предприемат тази операция, но Вашингтон се въздържа от общи действия с Москва.

 

В същото време руското министерство на отбраната, цитирано от БНР,  опроверга информацията, че руски военни хеликоптери са пострадали край Палмира, където се намират иначе части на инженерните войски. Руското министерство на отбраната определи тази информация като слухове, разпространени от "Ислямска държава".

 

В последно време руски висши военни и анализатори говорят за необходимостта от пълно оттегляне от Палмира и Сирия, споделяйки, че от самото начало операцията в близкоизточната държава е била с ограничен график и време на действие и че Москва е била поканена да участва в антитерористичната операция от официалните власти в Дамаск. Според тях Сирия няма да се превърне във втори Афганистан за Русия.

 

Дипломатическият натиск върху Москва обаче се засилва от страна на европейските и американските дипломати, както и от ООН да повлияе върху президента Башар Асад, за да ограничи ударите върху сирийската въоръжена опозиция.

 

Посредникът на ООН по сирийската криза Стефан де Мистура обяви, че разговори между опозицията и правителството в Дамаск, които се провеждаха в Женева през този месец няма да се състоят. Подобна оценка направи и руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, който отговаря за Близкия изток във дипломатическото ведомство на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4599 |20.05.2016 Пентагонът отказа на Русия съвместни удари в Сирия . 4| 4740 |04.05.2016 Лавров: Асад не е съюзник за Русия в такава степен, в каквато е Турция за САЩ . 0| 4301 |02.05.2016 Шефът на НАТО: Не искаме военна конфронтация с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads