Реклама / Ads
9| 7169 |16.03.2018 СВЯТ

Русия гони британски дипломати

.
Случаят с отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, осъден за шпионаж в полза на Великобритания, и на неговата дъщеря Юлия е нова антируска акция, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС .
 
Той говори на пресконференция в казахстанската столица Астана след министерската среща там на страните гаранти на прекратяването на огъня в Сирия (Русия, Иран и Турция).

"Колкото и да бе режисирана историята с Литвиненко, при цялата й непонятна загадъчност и тайнственост, там поне имаше съдебен процес, след който британското правителство започна да си прави някои изводи. А сега даже и съд не е започнал. Затова не искам да коментирам случващото се, нека то да тежи на съвестта на онези, които замислиха тази абсолютно безпардонна и с нищо неоправдана игра на русофобското поле", каза той.

"Защо не попитат потърпевшия, когато той, надявам се, се възстанови, какво се е случило? Той сигурно може да хвърли много светлина върху станалото в онзи ден, как се е разиграла цялата тази трагедия. Но днес не виждаме никакви намеци кога ще започне съдебен процес", добави министърът.

Лавров коментира и вчерашното изявление по случая на британския министър на отбраната Гевин Уилямсън, като каза, че той просто иска да влезе в историята с гръмки думи. Лавров иронично отбеляза, че премиерката Тереза Мей е използвала израза "highly likely" (много вероятно), а Уилямсън в реч в изследователски център в Бристол настоя Русия "да се маха и да млъкне". Според шефа на руската дипломация подобни думи може би говорят за липса на образование.

Русия, разбира се, ще изгони британски дипломати като реципрочна мярка на решението на Лондон да изгони 23-ма руски дипломати от Острова, каза още Лавров, но не назова нито бройка, нито кога ще бъде обявена ответната мярка на Москва.

ТАСС припомня и мнението на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че с подобни изявления Лондон крие обстоятелствата около отравянето на Скрипал и дъщеря му.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5760 |15.03.2018 Русия гони британските дипломати . 2| 5285 |14.03.2018 Без британското кралско семейство на Световното по футбол в Русия . 1| 5331 |14.03.2018 Тереза Мей гони 23-ма руски дипломати, Лавров я сравни с Вишински . 0| 4840 |12.03.2018 Подозрителен пакет изпрати двама души от британския парламент в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads