Реклама / Ads
3| 4745 |15.06.2010 СВЯТ

Сърбия, Македония и Исландия скъсяват пътя до ЕС

.
Исландия, Сърбия и Македония бавно но сигурно напредват към членство в Европейския съюз, като най-близко е Исландия, съобщават световните информационните агенции.
 

Външните министри на 27-те страни от Общността постигнаха вчера принципно съгласие за начало на преговори със за членство в съюза, съобщи испанският външен министър Мигел Моратинос, цитиран от Франс прес.

Очаква се в четвъртък в Брюксел лидерите на 27-те страни от ЕС да дадат зелена светлина за започване на преговори с Исландия, предаде Ройтерс, цитирайки дипломатически източници в Люксембург, където заседават външните министри.

"След като разгледахме молбата, решихме, че преговорите за присъединяване трябва да започнат", се казва в проекта за декларация, който ще бъде внесен за одобрение от лидерите на ЕС. В текста, разискван от външните министри, се подчертава специално, че Исландия трябва да изпълни критериите за сектора на финансовите услуги, посочва Ройтерс.

Голяма крачка по пътя към Съюза направи вчера и Сърбия.

Вчера министрите на външните работи дадоха "зелена светлина" за начало на ратифицирането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с балканската държава, две години след подписването на това споразумение и пет години след началото на преговорите между Белград и Брюксел.

Македония също отчита напредък в реформите.

Единствената пречка за членството на страната в ЕС и НАТО и за начало на преговори с ЕС е проблема с името на Република Македония.

В проекторезолюция на Европейското събрание за сигурност и отбрана, чието заседание започва днес в Париж, се настоява Европейският съвет да вземе решение за започване на преговори с Македония, съобщи македонската агенция МИА.

Резолюцията е част от най-новия доклад, посветен на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани, в който е подчертано, че в момента двустранните спорове заедно с етническото напрежение и организираната престъпност са най-сериозната заплаха за стабилността и сигурността в региона.

Събранието смята, че единственият вариант това да се превъзмогне е европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

В частта на доклада, посветена на Македония, се казва, че постигнатият напредък от страната в изпълнението на реформите и условията от Копенхаген, при което се окуражава тя да продължи с изпълнението на Охридския договор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5381 |02.06.2010 Брюксел отсвири Македония за членство в ЕС . 2| 6183 |27.04.2010 Спорът за името на Македония в задънена улица . 3| 5401 |30.03.2010 Мълчи ли Македония за уахабитите? . 10| 5753 |24.03.2010 Гърция приема наименованието "Република Северна Македония"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads