Реклама / Ads
2| 4443 |07.10.2018 СВЯТ

Саудитският журналист Джамал Хашоги е бил убит в консулството в Турция

.
Турски прокурори започнаха да разследват изчезването на саудитски журналист, предаде Би Би Си.
 

Джамал Хашоги, критик на саудитския принц Мохабед бин Салман и сътрудник на вестник "Вашингтон пост", за последно е видян във вторник, когато е влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 

 

Турски източници, цитирани от Ройтерс, смятат, че той е бил убит вътре в консулството. Те обаче не предоставят никакви доказателства за твърдението си. Саудитски представители засега не са коментирали случая. Източник от консулството обаче, също цитиран от Ройтерс, описва обвиненията като неоснователни. По-рано принц Салман каза за телевизия Блумбърг, че турските власти могат да претърсят сградата.


Турската полиция смята, убийството е било предварително подготвено, твърди полицейски източник в страната, а според друг Хашоги е бил измъчван, убит и след това разчленен. По данни на истанбулската полиция изчезналият журналист не е напускал жив сградата на саудитското консулство в Истанбул. Смята се, че след убийството тялото му е било изнесено извън комплекса.

 

Хашоги влиза в сградата на дипломатическата мисия на 2 октомври във връзка с оформяне на документи за сключване на брак с турската му годеница и оттогава е в неизвестност. Турските медии се позовават на силите за сигурност, че 15 саудитски граждани, сред които и официални лица, долетели с два самолета, са били в сградата на консулството по време на изчезването на журналиста. Малко след това всички те са напуснали Турция.

 

Катарският телевизионен канал „Ал-Джазира“ съобщи, че тялото е било намерено в района на Истанбул, но тази информация засега не е официално потвърдена.

 

Поради критиките си срещу престолонаследника принц Мохамед бин Салман Хашоги от две години живееше в чужбина, предимно в Съединените щати заради страх от репресии от саудитските власти, съобщава БНР.

 

Това не е първият случай, при който критици на властите в Рияд изчезват. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3770 |27.09.2018 Заподозрени за убийството на словашкия журналист Ян Куциак са задържани . 1| 3573 |03.09.2018 Журналисти на ”Ройтерс” бяха осъдени в Мианмар на 7 г. затвор . 0| 5091 |16.05.2018 Журналист беше застрелян в Мексико, четвърти от началото на годината . 0| 4746 |30.04.2018 Деветима журналисти са убити при експлозия в Кабул

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads