Реклама / Ads
0| 3359 |27.11.2021 СВЯТ

СДСМ прие оставката на Зоран Заев. На 12 декември решават кой заема поста му

.
Зоран Заев Източник: БГНЕС
Централният съвет на управляващия в Северна Македония Социалдемократически съюз е приел оставката на Зоран Заев като партиен лидер и започва процедура за избор на негов наследник. Това заяви на пресконференция след продължила часове среща на съвета говорителят на формацията Богданка Кузеска. Кой да заеме поста на Заев ще се реши на 12 декември.
 

"Централният съвет прие решение за разписване и провеждане на непосредствени вътрешнопартийни избори за председател на партията. Изборите ще бъдат на 12 декември, неделя. Процедурата за кандидатстване ще започне утре и ще продължи 7 дни, а право на кандидатура имат всички членове на СДСМ, които изпълняват критериите съгласно устава на партията. Възможност за гласуване ще имат членовете, които се регистрират активно в онлайн формата."

 

Кузеска каза, че след избора на председател ще започне и избор на ново партийно ръководство, а след 12 декември Зоран Заев ще остане активен член на партията. Говорителят заяви още, че според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за влизане на албанската "Алтернатива" в коалиционното управление и преговорите с нея ще продължат.

 

От албанската формация заявиха междувременно, че ръководството е определило лидера Африм Гаши да започне разговори с всички политически актьори, премиера и евентуалния нов мандатоносител, за да се види концепцията им за излизане от  кризата. Партията обаче засега отлага решението си за влизане в управлението, тъй като то ще бъде взето от централното й събрание. Говорителят Орхан Муртезани:

 

"Алтернатива" като сериозна политическа партия не се води от апетитите за власт. Затова в нашето изложение показахме сериозността на дискусиите и причините, заради които даваме възможност да се започнат преговори. Как ще завършат тия преговори, дали позитивно, или негативно, ние не знаем. Повече сме заинтересовани да чуем какви са начините за излизане от тази криза, отколкото за това какво ще имаме в бъдещото правителство."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3316 |23.10.2021 Искат оставката на кипърския президент заради „Пандора Пейпърс“ . 0| 4096 |07.10.2021 Турция прие Парижкото споразумение . 0| 3269 |05.09.2021 Папа Франциск се моли много страни да приемат афганистанските бежанци . 0| 3117 |12.06.2021 Лидерите на Г-7 приеха план за подкрепа на по-слабо развитите страни по света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads