Реклама / Ads
0| 4587 |20.09.2015 СВЯТ

Шефът на Агенцията за ядрена енергия се срещна с иранския президент

.
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, който е на еднодневно посещение в Техеран, се срещна с иранският президент Хасан Рохани, предаде Ройтерс, цитиран от БТВ.
 

Двамата са обсъдили изпълнението на пътната карта по иранската ядрена програма. Тя предвижда серия от проверки на ядрената дейност на Ислямската република.

Барак Обама защити ядреното споразумение с ИранСпоред него, изборът е между дипломация и някаква форма на война

 

По-рано през деня Амано разговаря и с министъра и заместник-министъра на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф и Абас Арагчи. На срещата е присъствал и представителя на Техеран в МААЕ Реза Наджафи.

 

По време на посещението си генералният директор на МААЕ ще разговаря с ръководителя на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи. Освен това той ще посети и иранския парламент. Очаква се депутатите да имат редица въпроси по плана за действие, подписан от Иран и шестте световни сили (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия).

Санкциите срещу Иран падат напълно след 10 годиниСъветът за сигурност на ООН прие резолюция в подкрепа на договореностите по иранската ядрена програма

 

На 14 юли Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подписаха „пътна карта” със съвместни мерки, чиято цел е да премахнат съмненията на експертите от атомната агенция за мирния характер на иранската ядрена програма. Според споразумението мерките трябва да бъдат приложени до 15 октомври, а до 15 декември се очаква Амано да изготви доклад с оценка на резултатите от сътрудничеството с Техеран. Ако заключенията от доклада сочат, че Иран не извършва прикрита ядрена дейност, световните сили ще бъдат принудени да изпълнят задълженията, които са приели по плана за действие. Част от тях включват санкциите, наложени на ислямската република да бъдат вдигани постепенно, като оръжейното ембарго и санкциите върху ракетите ще останат в сила за съответно пет и осем години. Очаква се ирански активи за милиарди долари да бъдат размразени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4668 |16.08.2015 Телекомуникационен гигант е помагал на Агенцията за сигурност в САЩ за следене . 0| 4568 |15.04.2015 Конгресът на САЩ преразглежда споразумението за иранската ядрена програма . 45| 5738 |03.04.2015 Сп. Тайм: Русия плаши с ядрена томахавка? . 60| 9815 |10.01.2015 Горбачов плаши с ядрена война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads